יוד – יסוד חיוני לבריאות ולתפקוד תקין

יוד הוא מינרל מאד חשוב, שנוטים לשכוח.

"ההערכה היא כי ל- 90% מהציבור חסר יוד", כתב דר' מרק סירקוס בספר "ריפוי עם יוד".

"מה שלא ידוע על מחסור ביוד עלול להוביל לאתגרי בריאות אדירים, מסרטן דרך אי ספיקת לב ועד למצבים רפואיים רבים נוספים"

 

לרוב הציבור יש חסר ביוד, שתפקידו בהתפתחות המח קריטי.

התפקיד המרכזי של היוד הוא יצירת הורמוני בלוטת התריס – הורמון T4 שמכיל 4 אטומי יוד וההורמון הפעיל יותר, T3, שמכיל 3 אטומי יוד.

להורמוני בלוטת התריס יש מאות תפקידים הקשורים לחילוף החומרים שלנו, וויסות הטמפרטורה, קצב הלב ועוד.

תפקיד היוד בהתפתחות המוח והאינטליגנציה כל כך מרכזי, עד שארגון הבריאות העולמי מגדיר כיום מחסור ביוד כגורם הבודד המשמעותי ביותר לפיגור שכלי בעולם.

 

יוד חיוני במיוחד בזמן הריון והנקה.  

מחסור ביוד בזמן ההריון נקשר למחלות ולהפרעות קוגניטיביות, שמתגלות בתקופת הילדות, החל מבעיות קשב וריכוז (כשהחוסר קל), דרך אוטיזם ודיכאון,  ועד גמדות, משכל ירוד ואף פיגור שכלי. חסר ביוד אף עלול לתרום להפלות ותמותת תינוקות טרם הלידה ואחריה.

בזמן ההריון ובשנות החיים הראשונות יש להורמוני בלוטת התריס תפקיד מרכזי בהתפתחות המוח. מחקרים הראו כי חסר ביוד בזמן ההריון ובתקופת ההנקה, עלול להביא לירידה של  8-12 נקודות IQ (מנת המשכל).

מחסור ביוד גורם גם לפוריות נמוכה. תיסוף יוד יכול להועיל.

 

המזון באיזורינו דל ביוד – באדמה ובמים בישראל כמעט אין יוד.

מחקר מקיף שנערך ב – 2016 בקרב אלפי נשים הרות וילדים בישראל, בכל המגזרים (חילונים, דתיים, יהודים, ערבים), מצא כי ל – 85% מהנשים בישראל היו רמות יוד נמוכות מהנורמה בשתן.

בקרב 62% מהילדים במחקר בישראל היו רמות יוד נמוכות מהנורמה.

בקרב הנשים ההרות, רמת היוד בשתן הממוצעת הייתה 61 מיקרוגרם לליטר, כאשר הטווח התקין לאשה בהריון הינו 150-249 מיקרוגרם לליטר. רמה זו עלולה לפגוע ברמת המשכל של היילודים.

מהשוואה למצב במדינות נוספות בעולם, ישראל בעשירון התחתון מבחינת משק היוד באוכלוסייה.

השימוש נרחב במים מותפלים בישראל, לצד טכנולוגיות סינון מים ופילטרים בייתים, כגון, אוסמוזה הפוכה – תורמים למחסור ביוד. (המים המתקבלים נעדרי יוד ושאר מינרלים לחלוטין).

כמו כן, לצמחונים וטבעונים (או מי שניזון בעיקר מהצומח) כמעט בוודאות יש מחסור ביוד (שנמצא בעיקר בדגים ואצות).

 

בנוסף,

כלור ופלואור במי השתיה (ובמשחות שיניים), ברום בהדברה חקלאית ועוד מסלקים את היוד ומונעים ספיגה.

תיסוף יוד במינונים אורתומולקולרים, בתוספת גורמי תזונה חיוניים כוויטמין C, וויטמיני B שונים, סלניום, אבץ ומגנזיום, ומלח מלא – יאפשר הפרשת רעלים כתוצאה משתיית מים מופלרים.

 

בעקבות נטילת יוד, רמות כספית, עופרת וקדמיום בשתן עולות תוך יממה, אצל חלק מהציבור.

רמות אלומיניום עולות לאחר כחודש. זו נחשבת עדות ליכולת היוד במינון גבוה לסייע בניתוק וטיהור רעלים אלה מהגוף.

יוד, במינון מספיק גבוה, יכול לסלק פלואור, ברום, כלור, ורעלים סביבתיים נוספים מהגוף.

 

לין פארו, בספר "משבר היוד" שכתבה אחרי ריפוי מסרטן בעזרת יוד, מסבירה  כי לעיתים תסמונות ומחלות הנובעות ממחסור ביוד מובנות רק לאחר הקלה או ריפוי, וזה מתרחש רק אחרי חודשים של תיסוף.

מ"פרויקט היוד" האינטרנטי, ניכר אוסף בעיות שהוקלו או נפתרו אצל מי שתיספו יוד. לפעמים זה קורה כ"נס" לאחר שנים של סבל.

 

רשימה חלקית של תופעות ששופרו בעזרת תיסוף יוד, מתוך עדויות ודיווחים עצמיים שנאספו על ידי פארו:

אלרגיות, מוח מעורפל, נשירת שיער, עייפות ותשישות, זיהומים, מראה עור יבש וירוד, ירידה בזיכרון וביכולת קוגניטיבית, ירידה בחשק מיני, דיכאון, עליה במשקל, תת פעילות בלוטת התריס (ובעיות נוספות), כולסטרול גבוה, צלקות, בעיות בשחלות, מחזור בלתי סדיר, תחושת קור, דלקת חניכיים, פסוריאזיס, סוכרת סוג 2, הפרעות בקצב הלב, בעיות לחץ דם, פיברומיאלגיה, איבוד שמיעה, מחלת בלוטת הערמונית, בעיות ריאות, עצירות, זיהומים ברחם, בעיות עיניים, כאב בצוואר, אקזמה, נטייה להתקררות והדבקות ויראלית, כאבים בשד ומחלת שד פיברוציסטית, סרטן ציסטות וגושים קטנים (nodules), ועוד.

 

אני מעורה בקבוצות רגישי קרינה ונפגעות סביבה בארץ ובעולם, ומתוך זה אציין כי ..

קיימות עדויות על שיפור בתפקוד בנטילת יוד ברגישות לקרינה ולכימיקלים סינתטיים. 

זו התרשמות שלי, מהיכרות עם רבות ורבים מאיתנו, ולא ממצאי מחקר או מעקב רציני. .

 

לפי דר' גיל יוסף שחר,  תוספי יוד מתחלקים ל:

  • יוד אנ-אורגני (שלא מגיע ממקור צמחי, אלא מינרל יוד מבודד).
  • יוד אורגני שמגיע מעולם הצומח והוא חלק מתרכובות ביולוגיות צמחיות.

היוד שאנו אמורים לספוג לגופנו הינו יוד אורגני. בצורה שהוא מופיע בעולם הצומח והחי.

תוסף יוד אורגני תמיד עדיף ובעל זמינות ביולוגית גבוהה יותר מתוסף יוד שאינו אורגני.

אבל יש בעיה – אתגר לא פשוט לייצר תוסף יוד אורגני ללא רעלים, כיון שהמקור האורגני ליוד הוא אצות ים. אצות ים צוברות גם מתכות כבדות בריכוזים גבוהים.  לכן, אבקת אצת קלפ, למשל, מכילה לא רק יוד אלא גם ריכוזים גבוהים של מתכות כבדות.

דר' שחר דיווח כי שלח לבדיקות מעבדה חומרי גלם רבים של אצות מיובשות מיצרנים רבים בעולם וכמעט בכולם היו ריכוזים גבוהים של כספית, ארסן וקדמיום.

כעת מציע המרכז לרפואת הרמב"ם (של דר' גיל יוסף שחר)  מיצוי ייחודי בתוסף חדש, שלא מכיל את אצת הקלפ בשלמותה טחונה לאבקה (אז היא תכיל גם את המתכות הכבדות), אלא מכיל תמצית פטנטית של אצת קלפ שהופקה בטכנולוגיה שפותחה כדי למצות את היוד ולא את המתכות הכבדות !(נבדק בבדיקות מעבדה חיצוניות כדי לוודא זאת).  מדובר בתמצית ולא באצה שלמה, וזה עומד בתקינה של האיחוד האירופי לריכוזי PCB  (שהיא עוד בעיה בדגים ואצות).

לפי המלצתו של דר' שחר (לא המלצה שלי) בצריכת תוסף מסוים זה, מקבלים יוד ים אורגני וטבעי וללא המתכות הכבדות וללא הרעלים.  כאמור, דר' שחר משווק את התוסף. בחנות המרכז לרפואת הרמב"ם. מאחורי המלצתו יש אנטרס כלכלי.

אני לא ממליצה – רק מיידעת. ואוסיף כי בעבר דיווחו בקהילת רגישי הקרינה על השפעה טובה של יוד לוגול, ושל תוסף אצת אולווה של SEAKURA

באילו מזונות יש יוד? 

יוד נמצא בעיקר בים ולכן במזונות שמקורם בים, דהיינו דגים ואצות.

גם מוצרי חלב וביצים מכילים יוד .. אבל .. כמות היוד בהם תלויה בכמות היוד בתזונת הפרות/ עיזים / תרנגולות. .לא מצאתי נתונים על כמות היוד במוצרי חלב וביצים בישראל.

אבל .. .המחקר שנעשה ישראל ב – 2016  מצא כי 85% מהנשים ההרות סובלות מחסר ביוד ומכיוון שצריכת מוצרי חלב וביצים גבוהה בישראל, המסקנה המתבקשת היא שמוצרי מזון אלה לא מהווים מקור מספק ליוד.

בצומח, כמות היוד תלויה מאוד בכמות היוד באדמה בה גדלים הפירות והירקות – בישראל אין יוד באדמה.

לאור החסר הרוחבי בכל המגזרים בישראל, סביר להסיק כי כמות היוד באדמה בארץ נמוכה וכי מזון צמחי לא מהווה מקור ליוד בישראל.

 

בדגי ים יש יוד.  בדגי בריכה אין כמויות יוד מספיקות. אבל .. דגי ים מכילים גם מתכות כבדות ורעלים רבים אחרים.וכיום כדאי לא להרבות באכילת דגים (מקסימום  1-2 מנות דג בשבוע יספקו יוד ואומגה 3 מסוג DHA ומסוג EPA), חשוב לאכול דגים קטנים בלבד, שחיים בלב ים ולא מגודלים בחוות דגים. עדיפות לסרדינים על טונה (דג גדול מאוד) או סלמון (גדל בחוות דגים צפופות). דגים קטנים מכילים פחות רעלים בהשוואה לדגים גדולים יותר.

 

אצות נחשבות למאכל של שוחרי הבריאות הצמחונים – ווקאמה, היזיקי, קומבו, נורי ועוד.

ידוע כי לאצות נטיה לספוח ארסן. ארסן היא מתכת רעילה. חשיפה לארסן במזון לא גורמת לבעיה רפואית מיידית. אכילה מזדמנת מדי פעם של מזון המכיל ארסן, לא תגרום לתסמינים ולנזק מיידיים.  הבעיה היא חשיפה כרונית בתדירות גבוהה במשך שנים רבות.

 

השפעות בריאותיות שנמצאו במחקרים, לחשיפה מתמשכת לארסן במזון או במים:

  • סיכון מוגבר למחלות הממאירות הבאות: סרטן הריאות, סרטן העור וסרטן שלפוחית השתן [1, 2, 3, 4, 5]. ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הארסן כחומר קרצינוגני.
  • סיכון מוגבר ליתר לחץ דם [6].
  • סיכון מוגבר למחלות לב מקור [7, 8].
  • סיכון מוגבר לסכרת סוג 2 (סכרת מבוגרים) [9, 10].
  • ארסן גורם נזק לנוירונים (תאי העצב במח) [11, 12].
  • מגדיל סיכון לקטרקט [13].
  • הצרות בעורקי הצוואר המזינים את המח – הגדלת סיכון לשבץ מוחי [14].
  • בקרב בני נוער, חשיפה לארסן הביאה לפגיעה בריכוז, בזכרון וביכולת הלמידה ,פגיעה כללית באינטיליגנציה וקושי בהסתגלות חברתית.[15, 16, 17, 18, 19].
  • ארסן עובר דרך השיליה לעובר. צריכה גדולה של ארסן במזון בזמן ההיריון, הביא לסיכון מוגבר למומים מולדים ולבעיות התפתחות. [20, 21].

התקן לרמת ארסן במזון בישראל הוא עד 1 מ"ג ארסן לק"ג מזון. כך גם לגבי אצות. לאצות מיובשות ולתוספי תזונה המכילים אצות, התקן המותר הוא עד רמת ארסן של 5 מ"ג/ לק"ג.  מעל רמה זו, אסור למזון להימכר בישראל.  במדינות רבות בעולם יש תקן דומה לרמת ארסן.

התקן למזון הוא עד 1 מ"ג ארסן לק"ג, בעוד באצות מיובשות התקן גבוה פי 5 כדי שאפשר היה למכור אותם (בתקן נמוך יותר הן לא היו עומדות)  התקן משרת את המסחר והתעשייה ולא את הבריאות, כמו במקרים רבים, וכמו בקרינה בלתי מייננת.

צוות של דר' גיל יוסף שחר רכש בחנויות טבע בישראל את כל סוגי האצות המיובשות הנמכרות בישראל ושלח לבדיקת רמת ארסן במעבדה מוסמכת. 

תוצאות התחקיר:

צילום מסך – המרכז לרפואת הרמב"ם (לצפייה בדוחות המעבדה המקוריים, ניתן להקליק על שם האצה – בקישור למאמר המקורי)

 

האצות המיובשות הנמכרות בישראל חרגו בהרבה מהתקן לאצות מיובשות (5 מ"ג/ק"ג).- חריגה של מאות אחוזים.  לפי התקן של משרד הבריאות, אסור להכניס אצות אלו לתחומי ישראל ולהימכר בישראל.

התקן לא נאכף.

לגבי אצות היזיקי, קומבו והוואקמה – ההמלצה היא להימנע לחלוטין, עקב תכולת ארסן גבוהה ביותר.

בישראל בשנים האחרונות מגדלת חברת סיקורה אצות ים טריות, בצורה מבוקרת בברכות עם מי ים, הממוקמות על היבשה. מי הים בהן עברו סינון להפחתת רמת הרעלים. החברה משווקת אצה בשם אלווה (ulva ohino) ודוח המעבדה של אצת האלווה הזו מצא פחות מ – 0.1 מ"ג/ק"ג. סף הגילוי של הבדיקה הינו 0.1 מ"ג/ק"ג. המכשיר לא זיהה ארסן ולכן אין מספר מדוייק, אלא התחייבות שהתוצאה נמוכה מ – 0.1 מ"ג/ק"ג.  האצה נמכרת קפואה בחנויות.

רמת ארסן שנמצאה באצת אלווה מיובשת היתה כ – 2.55 מ"ג/ק"ג.הנה דוח המעבדה המקורי של אצת האלווה המיובשת, שעומדת בתקן לאצות מיובשות (פחות מ – 5 מ"ג/ק"ג) ונמוכה משמעותית בהשוואה לכל האצות המיובשות המיובאות ונמכרות בישראל.  (דוחות המעבדה מוצגים במאמר המקורי)

 

האם כדאי ליטול תוסף יוד?

צמחונים וטבעונים, נשים בהריון ובזמן הנקה – כן.

לכל השאר – עדיף לקבל כל מינרל או ויטמין ממזון שלם ולא כחומר מבודד בקפסולה של תוסף. אפשר לאכול אצת אולווה ישראלית כמקור ליוד.

למי שלא יאכלו אצות טריות (או מוקפאות) על בסיס קבוע ויומיומי – קיים תוסף תזונה שמכיל אצת אולווה בקפסולות. זהו מזון שלם בקפסולה ולא תוסף יוד מבודד. חברת סיקורה מייבשת אצות שגדלות באופן אורגני מבוקר ונקי. האצות נטחנות לאבקה, שנארזת בקפסולות – תוסף אצות מרוכז.  נשמע כי תוסף זה הוא פתרון טוב לחסר ביוד של רוב הציבור.

כמה ליטול?

ההנחיות של רשויות הבריאות בעולם הן – מינימום  150 מיקרוגרם יוד ליום לאדם מבוגר.

(לאשה בהריון – לפחות 220 מיקרוגרם של יוד ליום, בזמן הנקה – לפחות 290 מיקרוגרם של יוד בכל יום).

קפסולה של אצת אולווה מכילה 150 מיקרוגרם של יוד, קפסולה אחת ביום היא המינון הרגיל  (2 קפסולות ביום בהריון והנקה).

 

וכעת .. התיחסות ליוד לוגול, המכיל יוד ויודיד יחד.

זאת, כיון שאיברים מסוימים בגוף צורכים יודיד, כמו בלוטות התריס והרוק, ואיבקים אחרים צורכים יוד אלמנטארי, כמו הקיבה והערמונית.

טופהיל ממליצים על יוד לוגול של J Crows  (כמובן, יש לזכור כי זה עסק למכירת תוספים, אבל נחשב אמין יחסית).   הם כותבים כי מחקרים מסוימים תומכים בנטילת Nascent Iodine, ממנו סוג אחד נבדק ונמצא נקי ממתכת כבדות . אין משלוח ישיר לארץ.

באתר שלהם כתוב כי דר' אבני ממליץ ל:

  • חולי סרטן – 8 טיפות של יוד לוגול  5% ומעלה, או 16 טיפות של יוד לוגול 2%.
  • מצבים "רגילים" – 2-4 טיפות

(יוד לוגול 2% –  2 טיפות על כל טיפה של יוד 5%)

טיפות אפשר לשתות עם מיץ או מים, או למרוח על העור (אמה, ירך, שוק – באיזור העור הדק והעדין יותר).

יוד רצוי לשלב עם סלניום,  דר' אבני ממליץ על סופר סלניום קומפלקס, פורמולה המשלבת מספר סוגי סלניום בכמוסה אחת. שילוב עם סלניום מומלץ במיוחד לחולים אונקולוגיים.

תוצאות טובות דווחו כשתיסוף היוד שולב עם תזונה המעדיפה מגנזיום על סידן.

.

בתיסוף יוד ייתכנו תופעות ניקוי, עקב הפרשת רעלים מהרקמות.

שתייה מרובה, צריכת מלח גופרית שחור מההימלאיה, נטילת ויטמין סי ליפוזומלי וסלניום –  כנראה יעזרו.

חשוב לזכור כי לכל אחת ואחד פרופיל בריאותי ייחודי וצרכים שונים.  חשובה מאד בחירה מושכלת של הערוצים להם נקשיב.

 

מדריך לתיסוף יוד

https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2014/03/The-Guide-to-Supplementing-with-Iodine-Stephanie-Burst-ND.pdf

פרויקט היוד

https://www.iodineresearch.com/

 

אביבה אברון, נטורופתית – יוד מסלק כלור, ברום ופלואור מהגוף

https://www.articles.co.il/article/174149/%D7%99%D7%95%D7%93%20%D7%9E%D7%A1%D7%9C%D7%A7%20%D7%A4%D7%9C%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A8,%20%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%9D%20%D7%95%D7%9B%D7%9C%D7%95%D7%A8%20%D7%9E%D7%94%D7%92%D7%95%D7%A3

דר' מארק סירקוס – מידע על יוד

Sources and Uses for Iodine / Iodine to Rescue

 

גדעון כינר על תוספי יוד

יוד – המינרל שחזר מן הכפור

.

וכעת נוסיף ..

 

עינב בורשטיין בהתיחסות לדיכאון, אנרגיה ירודה ובעיות קשב וריכוז

מטה-אנליזה שפורסמה על ידי אוניברסיטת ניו אינגלנד (UNE) באוסטרליה, מצאה כי הכרת תודה גבוהה יותר קשורה באופן מובהק לדיכאון נמוך יותר.

תרופות, המקובלות ברפואה המערבית, מגיעות עם מגוון תופעות לוואי בעייתיות, לרבות התמכרות, עייפות וחוסר תפקוד מיני.  באתר אוניברסיטת הרווארד פורסם במאי 2000 מאמר שמפרט תופעות לוואי שנקשרו לפרוזאק (נגד דיכאון) – בחילות, נדודי שינה, הפרעות בתפקוד המיני, עלייה במשקל ואפילו עלייה בסיכון להתאבדות אצל חלק מהמטופלים.  הודגש כי השפעות ארוכות טווח עדיין לא מובנות במלואן. ועלולה להתפתח התמכרות לתרופה.

מחקרים חשפו כי תרופות נוגדות דיכאון רבות יעילות בדיוק כמו פלצבו.

מחקר מ- 2014 המחקר ניתח 6 ניסויים קליניים של נוגדי דיכאון. נמצא כי ההבדל בשיפור בין הקבוצות שקיבלו נוגדי דיכאון וקבוצות הפלצבו לא היה מובהק סטטיסטית, במצבי דיכאון קל עד בינוני.

מספר מחקרים הראו כי יש תוספי מזון טבעיים יעילים באותה מידה, ואף יותר, מתרופות סינתטיות.   ביניהם:

  • רודיולה רוזאה Rhodiola rosea
  • זינגיבר אופיסינליס Zingiber officinalis

צמחים נוגדי דיכאון, שהוכחו כבעלי השפעות עוצמתיות לשיפור האנרגיה ומצב הרוח.

 Rhodiola Rosea מכונה "שורש הזהב".

שימש במשך מאות שנים ברפואה המסורתית לטיפול בדיכאון וחרדה, כמו גם בשלל מחלות אחרות.

מחקרים הראו שרודיולה רוזאה יכולה לסייע בהפחתת תסמינים של דיכאון, חרדה ומתח, ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי.

מחקר שפורסם ב- 2015[iv] מצא כי הקבוצה שצרכה את הרודיולה במשך 14 ימים דיווחה על ירידה משמעותית בתסמינים הבאים: חרדה, מתח, כעס, בלבול ודיכאון וכן שיפור משמעותי במצב הרוח הכללי.

מחקר נוסף שפורסם ב- 2008 מצא כי רודיולה רוזאה היא אחד מהצמחים האדפטוגנים השימושיים והיעילים ביותר להפרעות קשב וריכוז באמצעות שיפור האנרגיה והמיקוד[v].

Zingiber officinalis  הג'ינג'ר האהוב והמוכר.

צמח פורח השייך למשפחת ה-Zingiberaceae.

מקורו בדרום מזרח אסיה, אך כיום מעובד באופן נרחב באזורים טרופיים וסובטרופיים רבים בעולם, כולל הודו, סין, ניגריה והאיים הקריביים.

הג'ינג'ר הנמצא בשימוש במשך אלפי שנים ברפואה המסורתית לטיפול במחלות שונות, כולל בחילות, דלקות ומצבי נשימה, הוכח כבעל מגוון סגולות רפואיות לא פחות ממדהימות, בין היתר כבעל תכונות נוגדות חמצון, אנטי סרטניות, אנטי מיקרוביאליות ואנטי דלקתיות חזקות במיוחד הודות לתרכובות הפנוליות שלו, כמו ג'ינג'רולים ושוגאולים[vi].

ג'ינג'ר לשמירה על העיכול ושיפור הזמינות הביולוגית

מספר לא מבוטל של מחקרים מצאו כי לצריכת הג'ינג'ר, בנוסף לשלל היתרונות שהזכרנו, יש השפעות לא פחות ממדהימות על ייעול ותפקוד מערכת העיכול (הפחתת דלקות[vii], שיפור תנועתיות המעיים וריקון הקיבה[viii] וכו') ואף חשוב ביותר – צריכתו משפרת את הזמינות הביולוגית של רכיבים תזונתיים אחרים.

מחקר שפורסם בספטמבר 2022[ix] מצא כי תמציות ג'ינג'ר, כורכומה ופלפל שחור הגבירו באופן משמעותי את הספיגה והשמירה של לוטאין ואיסופלבונים בתאים.

מסקנת המחקר הייתה כי תמציות אלו עשויות להיות שימושיות כתוספי מזון לשיפור הזמינות הביולוגית של לוטאין ואיזופלבונים בתזונה.

לג'ינג'ר שלל יתרונות בריאותיים. צילום: 123RF

2 הצמחים יחד שולבו בתוסף "Good Vibes", שנועד לשפר מצב רוח, להגביר רמות אנרגיה ומיקוד, לצמצם רמות לחץ, חרדה ודיכאון ולשפר איכות חיים.

תוסף טבעי המשלב Rhodiola rosea ו-Zingiber officinalis, יחד עם מרכיבים טבעיים אחרים, על מנת שאתם תוכלו לחוות שיפור במצב הרוח והפחתה בתסמינים של דיכאון חרדה, חוסר מיקוד ואי שקט.

Good Vibes הוא אדפטוגן העוזר לגוף להסתגל ללחץ פיזי ונפשי.

האדפטוגנים פועלים לוויסות תגובת הלחץ של הגוף, עוזרים לשמור על הומאוסטזיס (שיווי משקל) ואיזון בגוף.

הסברה היא כי יש להם השפעה מאזנת על המערכת האנדוקרינית, האחראית על התגובה ההורמונלית של הגוף ללחץ.

איך הם עושים זאת?

צמחים אדפטוגנים מכילים לרוב מגוון של תרכובות פעילות ביולוגית, כולל אלקלואידים, פלבנואידים, ספונינים טריטרפנואידים ופיטוכימיקלים אחרים.

כאשר תרכובות אלו נצרכות, הן מקיימות אינטראקציה עם תהליכים פיזיולוגיים שונים בגוף. הנה כמה דוגמאות:

  • כמה תרכובות אדפטוגניות הוכחו כמכוונות את הפעילות של ציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-אדרנל (HPA), שאחראי לתגובת הלחץ של הגוף. על ידי ויסות פעילות ציר [x]HPA, אדפטוגנים יכולים לסייע בהפחתת ההשפעות השליליות של מתח כרוני, כגון עייפות, חרדה וחוסר תפקוד חיסוני.
  • תרכובות אדפטוגניות אחרות עשויות לפעול על המערכת החיסונית[xi], לעזור להגביר את החסינות ולמנוע מחלות. לדוגמה, כמה צמחים אדפטוגניים מכילים תרכובות הידועות כפוליסכרידים, אשר הוכחו כמגבירות את פעילותם של תאי חיסון כגון מקרופאגים ותאי T.
  • לבסוף, כמה תרכובות אדפטוגניות עשויות לפעול על מערכת העצבים, לעזור לשפר את התפקוד הקוגניטיבי[xii], להפחית חרדה ולקדם רגיעה. לדוגמה, חלק מהאדפטוגנים מכילים תרכובות שיכולות להגביר את הייצור של נוירוטרנסמיטורים כגון דופמין וסרוטונין, המעורבים בוויסות מצב הרוח ובתגובת לחץ.

Good Vibes מחזק ומזין את מערכת העצבים, תומך במערכת החיסון ומשפר את התפקוד המנטלי, מסייע באיזון תפקוד בלוטת התריס והוכח כמעורר חשק מיני ומשפר את התפקוד המיני.

מקורות

[i] Iodice JA, Malouff JM, Schutte NS (2021) The Association between Gratitude and Depression: A Meta-Analysis. Int J Depress Anxiety

[ii] https://www.harvardmagazine.com/2000/05/the-downsides-of-prozac-html

[iii] Kirsch I. Antidepressants and the Placebo Effect. Z Psychol. 2014;222(3):128-134. doi: 10.1027/2151-2604/a000176. PMID: 25279271; PMCID: PMC4172306.

[iv] Cropley M, Banks AP, Boyle J. The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytother Res. 2015 Dec;29(12):1934-9. doi: 10.1002/ptr.5486. Epub 2015 Oct 27. PMID: 26502953.

[v] https://www.berkeleyherbalcenter.org/wp-content/uploads/2020/05/Burton_D_ADHD_2008-1.pdf

[vi] Mao QQ, Xu XY, Cao SY, Gan RY, Corke H, Beta T, Li HB. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods. 2019 May 30;8(6):185. doi: 10.3390/foods8060185. PMID: 31151279; PMCID: PMC6616534.

[vii] Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.

[viii] Wu KL, Rayner CK, Chuah SK, Changchien CS, Lu SN, Chiu YC, Chiu KW, Lee CM. Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2008 May;20(5):436-40. doi: 10.1097/MEG.0b013e3282f4b224. PMID: 18403946.

[ix] https://www.mdpi.com/2076-3921/11/10/1917

[x] Ivanova Stojcheva E, Quintela JC. The Effectiveness of Rhodiola rosea L. Preparations in Alleviating Various Aspects of Life-Stress Symptoms and Stress-Induced Conditions-Encouraging Clinical Evidence. Molecules. 2022 Jun 17;27(12):3902. doi: 10.3390/molecules27123902. PMID: 35745023; PMCID: PMC9228580.

[xi] https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jmf.2014.3350

[xii] https://www.mdpi.com/2223-7747/12/6/1364/html

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top