בקרוב נראה בשמיים יותר גופי מתכת מאשר כוכבים – זיהום הלוויינים

לא רק את כדור הארץ  מזהם האדם בכמויות עצומות של קרינה אלקטרומגנטית, כותבת הדס בקבוצת רגישי הקרינה.

גם את האטמוספירה והחלל שמסביבנו מזהמים.

לפי כתבה בנייצ'ר,

מאות אלפי הלווינים שיחוגו בגובה נמוך מעל כדור הארץ בשנים הקרובות עלולים לשנות את ההרכב הכימי של האטמוספירה ולפגוע במגנטיות של כדור הארץ.

קישור   https://www.nature.com/articles/s41598-021-89909-7

"כוכבים נופלים" שרואים יותר ויותר אינם מטאורים, אלא לוויינים מעשי יד אדם.

עשרות אלפי לוויינים משתלטים על שמי הלילה, הנוף הטבעי האחרון.

הרקיע מואר וצפוף יותר ויותר. ההשלכות שליליות ומלוא חומרתן עוד לא התגלה.

אסטרונומים רבים מזהירים כי זיהום האור, שנוצר בעקבות ריבוי הלוויינים המקיפים את כדור הארץ, מהווה איום גלובלי חסר תקדים על הטבע.

מספר הלוויינים הנעים במסלול נמוך סביב כדור הארץ הוכפל מאז 2019, כאשר חברת SpaceX של אילון מאסק שיגרה "מגה-קונסטלציה" ראשונה, שכללה אלפי לוויינים.

האסטרונום ג'ון ברנטין (שהוביל משך שנים את ההתאחדות הבינלאומית לשמים חשוכים – International Dark-Sky Association  וכיום בחברת Dark Sky Consulting באריזונה ארה"ב), מזכיר כי ..

בעבר זיהוי תחנת חלל  – הבחנה בנקודת האור החולפת בשמים – גרמה התרגשות. מעברים אלה הפכו להיות מרכיב קבוע בשנתיים האחרונות – עוד צורה של זיהום סביבתי.

תושבי ערים רואים מעט כוכבי שבת ולכת טבעיים ובקרוב נראה יותר "כוכבים" מלאכותיים.

המוני לוויינים כבר חולפים מעל ראשינו כל לילה, כל הלילה.

כאשר אור השמש פוגע בלויין בזווית מסוימת, לכמה רגעים הוא נראה כעצם הבהיר ביותר בשמים ("התלקחות"). ואחריו יתקלח לוויין שני. ושלישי ורביעי, מסביר ברנטין. וכך שמי הלילה יהפכו ל"עוד אוטוסטרדה מתועשת".

ההתאחדות הבינלאומית לשמים חשוכים נוסדה כדי להילחם בזיהומי אור ארציים — תאורת רחוב, למשל.

צילום מסך – וואלה

ההתאחדות נכשלה וסביבות המחייה כיום שטופות אור מלאכותי שפוגע בבריאות. 

התאורה ביישובים כה רבה עד שרוב תושבי המערב כבר לא מסוגלים לראות את שביל החלב..

אולם,

בשנים האחרונות רואים גם לוויינים בשמים.

בהתאחדות הבינו כי קיים זיהום אור גם מהחלל.

קשה לראות לוויינים בעין בלתי מזוינת, אבל אחרי כל שיגור של ספייסX של אילון מאסק, ניתן לראות טורי לוויינים מטפסים למסלולם.

וכאשר נמצאים בצד החשוך של כדור הארץ, ולוויין חולף – מעט לפני הזריחה או אחרי השקיעה – הגוף המתכתי נמצא בקו ישר לשמש ומנצנץ בחושך.

אבל ..

גם כשלא רואים לווינים חולפים – הם מאירים כל הזמן.

שמי כוכב הארץ בהירים הרבה יותר משהיו בעת שיגור הלוויין הראשון, ספוטניק 1, ב–1957,

כך פורסם בכתב העת Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

.

ומה לגבי העצמים שמתחת לסף הזיהוי של העין האנושית?

כמו לוויינים קטנים או רחוקים, או פסולת חלל, כמו בורג שעף מטיל לפני 50 שנה בדרך לנחיתה על הירח. "איננו רואים בורג כזה, אבל הוא ממשיך להקיף את כדור הארץ ומחזיר את אור השמש", פירט ברנטין.

ברנטין ועמיתיו תכננו מודל מתמטי שמתיחס לכל העצמים שמקיפים את כדור הארץ, מסלולם, גודלם ותכונותיהם האופטיות. החוקרים הופתעו מהתוצאה – שמי הלילה כיום בהירים ב–10% יותר משמי הלילה שראה האדם הראשון, לאורך ההיסטוריה האנושית עד לפני כמה שנים.

התבהרות של 10% היא ההגדרה שקבע לפני 40 שנה האיגוד האסטרונומי הבינלאומי לאזור מוכה זיהום אור.

לפי ההגדרה הרשמית – סובל כדור הארץ כולו מזיהום אור.

לא מדובר בזיהום אור כתוצאה מאור מלאכותי בערים, ממנו ניתן לברוח ביציאה לטבע (כמו במכתש רמון), אלא בהתבהרות גלובלית של 10%.

מזיהום אור לווייני אי אפשר לברוח. אור השמש שמשתקף חזרה מהעצמים ששוגרו לחלל עובר דיפוזיה באטמוספירה. האור נמצא בכל מקום.

אולם,

התבהרות של 10% היא הערכה לא מעודכנת.

כי ..  המחקר נערך לפני עידן המגה־מערכים הלווייניים שמשגרים אילון מאסק, אמזון ושאר מתחריהם.

עד סוף העשור נגיע להתבהרות של 50% ויותר של שמי הלילה, לפי הערכות אסטרונומים.

וזה רע מאד. אקולוגית ובריאותית.

.

מגה־מערך סטארלינק, המיזם של חברת SpaceX, מרשת את כדור הארץ באינטרנט מהחלל.

כל שבועיים משוגרים עשרות לוויינים חדשים לגובה 550 ק"מ מעל פני הים.

(הצילום הוסר עקב חשש מתביעות)

מעבר לשאלות אם באמת יסופק אינטרנט מהיר לכפרים חסרי תשתיות בעולם השלישי, או שספקיות האינטרנט במערב יחוסלו, מאות אלפי עובדים יפוטרו וכלכלת המידע תרוכז בידי אילון מאסק, שיותר ויותר מזכיר את דר' סטריינג'לאב של סטנלי קובריק ..  התחברות מטלפון ללוויין וגלישה מכל מקום במהירות שיא תדרוש המון לוויינים.

המון לוויינים.

כדי לסבר את האוזן – מערך ה–GPS של צבא ארה"ב, שמאפשר לכולנו לנווט את חיינו, מנה 31 לוויינים בלבד ב- 2021 וכיום לא מונה הרבה יותר.

לפני שנתיים, הצהיר מאסק על שיגור 40,000 לוויינים נוסף על האלפים שסובבים בחלל.  ולא רק למאסק יש שאיפות בענין – כל אחד ממתחריו מנה עוד כמה עשרות אלפים.  לדוגמא, אמזון מתכננת שירותי פס רחב חללי עם מגה־מערך של 3,236 לוויינים,  OneWeb ביקשה להוסיף עוד 648,  Telesat הצהירה על 512, והרשימה ממשיכה.

לפי הצהרות היזמים, נכון ל- 2021 –

עד סוף העשור הנוכחי ישוגרו מגה־מערכים שיוסיפו כ– 100,000 לוויינים למסלול סביב כדור הארץ.

.



הרעב לטכנולוגיה ולנוחות, שהיא מאפשרת, תמיד מקדים את ההבנה לגבי השלכות.

זה נכון לגבי כל טכנולוגיה.

עד סיום פריסת כל טכנולוגיה נשמעת בעיקר התלהבות, לצד השתקת אזהרות, קריאה לראגולציה וקולות של מי שנפגעו.

שינוי בחוק הבינלאומי מגיע תמיד מאוחר מדי,

בדיוק כמו בפריסת אנטנות ויישום מערי שידור סלולריים וככעת דור 5 ודור 6 המתוכננים. עד שיכירו בבעיות הפריסה תיגמר והדיון יהיה לא רלבנטי. הנזק כבר יקרה. לקחים ילמדו בדרך הקשה.

המונים (בחי ובצומח ובקרב האדם) יפגעו מהקרינה האלחוטית והסלולרית הרבה ומזיהומי האור, לווינים יתנגשו ורסיסיהם יתפזרו  בחלל ויפגעו בעוד לוויינים וגופים עד לחסימת הדרך לכוכבים עם חגורת פסולת חלל מסוכנת ומנצנצת. וכמו שאיבדנו חלקים נרחבים מכדור הארץ, נאבד גם את שמי הלילה ואת החשיכה.



ועוד לא דיברנו על הקרינה הרבה שמוסיפים מערכי תקשורת אלה .. שיש להם גם תחנות בסיס על הקרקע (וותושבי היישובים הסמוכים מוחים על הקרינה הרבה מאנטנות אלו ועל הרס הסביבה)



השפעות שליליות של זיהום אור נוספות על השפעות הקרינה הבלתי מייננת וחשיפה לכימיקלים סינתטיים ומזהמים סביבתיים נוספים. ההשפעות השליליות מצטברות (כמו, למשל, עוצמת הפגיעה בייצור מלטונין, תהליכים צירקדיים ועקה חימצונית, או יכולות ניווט של בעלי חיים) .. זה לא בא במקום, זה בנוסף. כמו כן, יתכנו השפעות הדדיות שליליות – כל זה לא נבדק, הטכנולוגיות הללו מיושמות בלי בדיקה וללא רגולציה כלל, או לא מספקת.



.

מצפי כוכבים מחקריים מכוונים טלסקופים חזקים לנקודות רחוקות. משך שבועות אוספים פוטון אור אחד אחרי השני לקבלת תמונה של כוכב לכת (שאולי ייתכנו בו חיים), סופרנובה או גלקסיה עתיקה.  מעבר לוויין משבש זאת.  מספר הכוכבים שמצפה כוכבים מסוגל לראות יפחת עם ההתבהרות וזה יוסיף זמן  לסקר השמיים ולעלויות הגבוהות.

האיגוד האסטרונומי הבינלאומי הביע חשש שלווייני סטארלינק ומתחריו יזהמו תצפיות אסטרונומיות ויאלצו להתיק מצפי כוכבים לחלל, זה יחמיר את הבעיה, כי מצפים אלה גם יחזירו את אור השמש.  בכתב העת Nature Astronomy פורסמו מאמרים המזהירים כי זיהום האור הגובר מאיים על עתיד האסטרנומיה.

אילון מאסק הציע לפתח תוכנה שתתאם את מעברי הלוויינים ותורה לטלסקופ לא לתצפת על הנקודה בה מתמקדים, במעבר הלוויין.

אבל ..

לא רק אסטרונומים משתמשים בשמים.

צלמים אסטרונומיים קולטים 'זנבות' של לוויינים בחשיפות ארוכות. מגה־מערכי לוויינים חיסלו את התחביב הזה.

(הצילום הוסר משש תביעות)

ומה לגבי מי ששמי הלילה הם חלק מהתרבות ומהדת שלהם?

ומי שמפרשים מטאורים בצורה סימבולית?

ומה לגבי מי ש"סתם" מתבוננות בשמיים, כמו הפליאה של וינסנט ואן גוך מהשמיים זרועי הכוכבים  (מקור הצילום – ויקיפדיה)

ומה עם .. בעלי חיים שמנווטים לפי הכוכבים?

זיהום אור בלילה גרם לפני כמה שנים לצבי ים קטנטנים (אבקועים) לצעוד לתוך הכביש ברחוב הירקון בתל-אביב במקום לחוף הים – זה פורסם בספרות. זה פוגע בנדידת ציפורים ויכולת הניווט שלהן.  כלבי ים וגם חיפושיות זבל נזקקים לכוכבים לניווט ועלולים לאבד את דרכם בגלל זיהום אור. מחקר מצא כי חיפושיות הזבל, שלרוב דוחפות את הצואה שלהן בקו ישר, הולכות במעגל בחשיפה לזיהום אור.

ולא רק יכולת הניווט נפגעת ..

חרקים ליליים נמנעים מציאה לאזורים שטופי אור, חשופים לטורפים. זה מקשה עליהם למצוא מזון, ובעקיפין פוגע בצמחים, שתלויים בחרקים להאבקה. מחקר חשף כי תאורת רחוב עלולה לפגוע ביכולת רבייה של צמחים ובבעלי החיים שניזונים מהם.

זיהום האור ממשפיע גם על בעלי חיים בים ובאוקינוס. מחקר מצא השפעה על דגי שושנון כתום מזויף ("דגי ליצן" מהסרט "מוצאים את נמו") – הביצים שלהם בוקעות בלילה, כדי לשפר הישרדות דגינונים. יצים שנחשפו לאור 24 שעות ביממה לא בקעו.


השפעות זיהום האור על בעלי החיים שליליות.

2 דוגמאות בצילום – הוסרו מחשש תביעות

צילום מסך – החברה להגנת הטבע

השלכות אקולוגיות של תאורה בדרכים – רשות הטבע והגנים 2008

זיהום האור בחופי הים – החברה להגנת הטבע


ומה עם ייצור המלטונין (הדורש אור שמש טבעי ביום) והפרשתו לצורך שינה (הדורש חשיכת לילה) ?

מלטונין נקרא הורמון השינה וגם הורמון החושך. כדי לישון ולשמור על מחזוריות תקינה של תהליכים בגוף (שעון ביולוגי) – האדם ובעלי חיים רבים צריכים שנת לילה בחשיכה.  זיהום האור גורם להפרעות שינה ויכולת למידה, קשב וריכוז למחלות כמו סרטן.

גם הקרינה הבלתי מייננת (והאור הכחול מהמסכים ומתאורת לד) פוגעת מאד בייצור מלטונין ובתהליכים צירקדיים חיוניים בגוף. ההשפעות השליליות יצטברו יחד וההשחלכות עלולות להיות עגומות במיוחד לבריאות הציבור ולתפקודו.

פרופסור אברהם חיים מצא קשר בין תאורת לילה לבין דיכוי ייצור הורמון המלטונין, שפועל רק בחושך, זו סכנה לכשלים בגוף ולתחלואה (נשים בסרטן השד וגברים בסרטן הערמונית). "הגוף שלנו זקוק לחושך, כי רק בחושך הוא משחרר את המלטונין שהוא אחד האנטיאוקסידנטים החשובים בגוף. מחקרים בארץ ובעולם מוכיחים כיום שתאורה מלאכותית ברחוב, בבית, או ברכב, משבשת את ייצור המלטונין עד כדי דיכוי שלו. זה עלול לגרום לשיבוש הורמונלי, אלצהיימר, פגיעה בעיניים, השמנה, דיכאון ואפילו סרטן". הדגיש פרופסור אברהם חיים.

העדר חשיכה בלילה מביא לשיבושים בתהליכים רבים בגוף, לבעיות שינה ולהתפתחות תחלואה, כמו סוכרת וסרטן.

.

"ויקרא אלוהים לאור יום, ולחשך קרא לילה" (בראשית, פרק א')

קבוצת אסטרונומים מספרד, פורטוגל ואיטליה קראה למדענים "לעצור את ההתקפה" על שמי הלילה הטבעיים. לטענתם, אובדן ההיבט הטבעי של שמי לילה בתוליים מהווה איום עולמי חסר תקדים על הטבע והמורשת התרבותית.

תוכנה לא תסייע לתיקון ראיית שמי הלילה המלאכותיים והשבת המראה הטבעי.

אפרנה ונקאטסן, אסטרונומית מאוניברסיטת סן פרנסיסקו, כתבה שזה מאיים על "היחסים העתיקים שלנו עם שמי הלילה.  ..  החלל הוא המורשת הקדמונית המשותפת שלנו – מחברת אותנו באמצעות מדע, סיפורים, אמנות, סיפורי מקור ומסורות תרבותיות – והוא כעת בסיכון", סיכמה בכתב העת Nature.

.

מכתש רמון הוא "שמורת אור כוכבים בינלאומית" הראשונה במזרח התיכון. זה דרש כיבוי אורות בעיירה השכנה מצפה רמון.

כשהשמים יתבהרו ב–20%, 30% או 50%, גם מעל המכתש, לא יוותר הרבה מהשמורה.

זה יראה טוב יותר מאשר בערים, אולם הכוכבים העמומים יותר יעלמו מהנוף. שביל החלב יחוויר, ובמכתש רמון תיראה הגלקסיה כמו שרואים אותה היום מפאתי באר שבע — עמומה וחלשה.

זה כך גם לגבי מטרי מטאורים. למטאורים במטר יש בהירויות שונות: הבהירים הם מעטים והחיוורים הם רבים. את כדורי האש הגדולים נוכל לראות, אבל המספר הכולל שנראה יפחת. "זה יהיה כמו לראות מטר מטאורים בזמן ירח מלא", מסביר ברנטין.

אינטרנט מהחלל מוצג כמו קידמה שאסטרונומים מנסים לעצור. זה לא כך. הם מבקשים אחריות בשמירה על משאב טבע חשוב – שמי הלילה, המשותף לכולנו.  לכל החי והצומח בכוכב הארץ. 

לאור בקשותיהם, הלווינים כיום פחות מנצנצים, אבל זה לא מספיק. אין פתרון ו"החוק לא לצדנו כי אין חוק", מדגיש ברנטין.

גידול בזיהום האור יכול להיות גרוע יותר ממה שמראים המודלים המחקריים. בכתב העת Nature פורסמו מודלים נרחבים שהראו כי מדידות נוכחיות של זיהום אור ממעיטות באופן משמעותי מחומרת התופעה.

חוק מדיניות הסביבה הלאומית,  NEPA, מחייב כל יזם שרוצה לפתוח המבורגרייה בטקסס לערוך מחקר סביבתי שיאמוד את השפעת השמן על המים והשפעת העשן על האוויר — אבל שיגור ההמבורגרייה לחלל אפשרי בלי שום דין וחשבון.

כל אחת ואחד יכולים לשגר כל דבר לחלל.

כל דבר ..

מאסק שיגר את מכונית הטסלה האדומה שלו למאדים

למה? ככה. 

(צילום הוסר מחשש תביעות)

חברת רוקט לאב המתחרה שיגרה כדור דיסקו ענק שמחזיר אור וכל תכליתו לנצנץ. 

ההיבריס והטמטום בשיאו.

ברוני החלל ועשירי העולם מתנהלים בחוסר אחריות אקולוגית ובתחרות תמידית למי יש גדול יותר.

כל לוויין חדש מגביר סיכון להתנגשות עם עצם אחר שמקיף את כדור הארץ, וליצור עוד פסולת חלל.

וזה יכול ליצור שרשרת התנגשויות שיצרו שברי פסולת קטנים יותר, שיתחברו לענן "זבל חלל" המשקף אור בחזרה לכדור הארץ.

בפברואר 2022 שיגרה סטארלינק 49 לוויינים לחלל, אך למחרת סערה גיאומגנטית השמידה את רובם (40). "חלקי הלוויינים לא יפגעו בכדור הארץ בעת ההתרסקות" הרגיעה ספייסאקס, אולם הרסיסים מצטברים לחגורת פסולת החלל המבהירה את השמיים והרסיסים בה מהווים איום להתנגשויות נוספות בעוד גופים בחלל. וכמובן .. ישלחו עוד 40 לוויינים להחליפם.

ההתאחדות הבינלאומית לשמים חשוכים וארגונים נוספים עותרים לרשויות בניסיון להחיל חוק שיסדיר יחסים עם הסביבה הקרובה לכדור הארץ, כי  NEPA לא חל על החלל.

אסטרונומים רבים דורשים לאסור מגה- מערכי לוויינים בחוק ולא לצפות כי כלכלת החלל מרקיעת השחקים תגביל את עצמה.

רגולציה וחיוב לביצוע סקרים סביבתיים לפני פעלות בחלל, ישנו את המצב, כך מקווים כי ארגונים יתבעו את מפעילי הלוויינים בבתי המשפט. אבל זה לא קורה.

ולמעשה .. הקרב אבוד.

כי גם אם החוק האמריקאי ישתנה, שי ג'ינפינג וולדימיר פוטין לא יאפשרו לחברה כמו SpaceX לשלוט בזרימת המידע לארצם.  מגה־מערכים משלהם יוסיפו עוד עשרות אלפי לוויינים לחלל הקרוב והצפוף.  סין לא טורחת לשרוף בצורה מבוקרת פסולת חלל ומרסקת מעל ראשינו טילים ותחנות חלל. תכונות אופטיות של לוויינים לא מענינות אותם.

ממש עצוב ולגמרי מקביל לתעשיית התקשורת והקרינה הגוברת בסביבת חיינו, למרות ההמונים שהמונים כבר נפגעו – בחי, בצומח ובקרב האדם.

.

בנוסף ..

להגשמת מיזם הלווינים של אילון מאסק, ושל מתחריו –  לטובת אינטרנט מהיר לכל חור בעולם (סטארלינק מבית ספייס-אקס) יש צורך בתחנות קרקע/ אנטנות מסביב לעולם. הרבה אנטנות

(בנוסף לאנטנות הקיימות ולאנטנות דור 5 הנפרסות במרץ בקירבת בתי מגורים).

(קישור ל .. צילום שיגור הלווינים. וגם צילומי אנטנות בויסקונסין).

בארה"ב אושרו מיליון אנטנות של ספייסX ובינואר התקבל אישור להתקנת האנטנות של ספייס-אקס בצרפת.  (ואז .. בכפר קטן בצרפת, אמרו לאילון מאסק – לא! )

אנטנות ותחנות קרקע נדרשות לקליטת אותות מהלווינים ולהעברתם ללקוחות הקצה ולמסופים, המחוברים אלחוטית או בכבלים..  החברה קיבלה היתרי בנייה למבנים כדוריים בגובה 3 מ' סביב האנטנות.

(הצילום הוסר מחשש תביעות)

בצילום אנטנות בתחנת קרקע בקונרד מונטנה, חלק ממיליון אנטנות ותחנות קרקע שאושרו בארה"ב על ידי אישור FCC – מקור)

תושבים ברחבי העולם מבקשים לעצור את הענין.  היזמויות של מאסק, כולל השבבים להשתלה במוח מבית נוירלינק, נשמעות לרבים מהם מפחידות. הם מזכירים כי ההשפעות הבריאותיות והסביבתיות לא נבדקו ולא ידועות וכי סיכנוי התדרים האלקטרומגנטיים המלאכותיים נראים בשטח. לטענתם, אין צורך באינטרנט מהחלל ורישות מלא של כל מקום (ללא הסכמה וללא מפלט).

המוחים אינם טכנופובים וציינו כי הם מחוברים כל הזמן וכי יש היום מספיק אפשרויות תקשורת ולא צריך "שהכל ידבר עם הכל" (אינטרס של התעשייה לא של הציבור).  בנוסף, ציינו תושבים רבים כי 500$ לצלחת ועוד 100$ מדי חודש למנוי, סכום גבוה זה מרתיע רבים.

חלקם ביקשו כי מאסק יפסיק לשחק את אלוהים – STOP PLAYING GOD

תושבים קנדים ואמריקאיים החליטו לומר לא ! 

(אני מקווה שעל העלון של המחאה שלהם לא אחטוף תביעה)

ב- 2021 קראו להצטרף למחאה נגד ספייס אקס ונגד רישות העולם בוויפיי, לווינים ואנטנות

מחאה ליד משרדי ספייסאקס, אבל כדאי להפיץ ולתמוך גם מפה.   צילום הסבר של הארגון הקנדי


בתקשורת מעדנים בהתקדמות הרישות והשיגורים .. כמו זה מ- 2021, כאשר מאסק שלט ביותר מרבע הלווינים מעל ראשנו ובקרוב במחציתם.

ונזכור שבדרך יש תאונות כמו התפוצצות רקטות, שנועדו לשאת נוסעים ומטען כבד  (והנה ההתרסקות הקודמת, .. וזה קרה הרבה בשנים האחרונות)

אילון מאסק מטריד רבים. אסטרונאוטים וחוקרי חלל הזהירו משליטת אדם פרטי בחלל. 

אין רגולציה בחלל.

נזכרתי בראיון בו אילון מאסק נחנק מדמעות כשנשאל על הביקורת מצד אסטרונאוטים, גיבורי ילדותו הנערצים בראיון ב- 2012 בתוכנית 60 דקות (דקה 11). נראה כמו ילד חולם.

בעבר כתבתי שאני מעריצה את יכולותיו ובטוחה שהייתי נהנית מחברתו. גם אני הייתי מהחולמות וורוב חברי וחברותי חולמים וממציאים .. אבל אני כבר נפגעתי ו .. לצערי, הוא לא מכיר מי שנפגעו כמוני .. הוא עיוור להשפעת הטכנולוגיה הזו, באופן בו היא מבוצעת, על הביולוגיה, על הבריאות ועל הסביבה.

אני כבר פחות מתלהבת ממנו, הרבה פחות – ברון החלל מסתחרר מההיבריס

כמה טוב היתה עושה כל האנרגיה שלו, לו הופנתה לשיקום ההרס ולטובת החיים ומגוון החי והצומח הנכחד בגלל השפעות הטכנולוגיה וזיהומיה. .

אינטרנט עולמי הוא מטרה נפלאה לצמצום פערים והרחבת ידע,  אבל חשוב לפתח תקשורת המתחשבת בהשפעות בריאותיות וסביבתיות, טכנולוגיה בטוחה.

מאסק מכוון רחוק יותר, הרבה יותר. מערכת זו אמורה לספק אינטרנט למשתמשים מחוץ לכדור הארץ, משל .. במאדים שהוא מתכנן ליישב. גם משם יתקשרו במערכת האינטרנט הלווייני שהוא פורש מעל הראשים של כולנו.

סטארלינק הודיעה כי לא תכיר בחוק הבינלאומי על מאדים, שמאסק יישב אחרי שהכדור היפיפה שלנו, שנתן לנו חיים, ייהרס לבלי יכולת שיקום .. בידי יזמים עמוסי טסטוסטרון כיבוש וחסרי התבוננות בהשלכות ולמידה מההיסטוריה האנושית, המצביעה על נזקים רבים מהתלהבויות טכנולוגיות לא בדוקות.   ולא שנראה כי החוק הבינלאומי, או הלאומי איפשהו, מגן על הציבור מפני יזמים שהמצאותיהם משפיעות על כולנו.

החלל לא שייך לאף מדינה. 

בשנות ה־60 חתמו מדינות האו"ם על הצהרה שהחלל לא שייך לאף מדינה.  בעולם קפיטליסטי זה מאפשר שכוכבי לכת יהיו בבעלות פרטית, או עסקית.

מאסק אדם פרטי, לא קשור למדינה. אדם פרטי ששולח אנשים לכוכב אחר בחלליות וציוד שבנה ולא שייך לכאן יותר, במושבה שלו, הרחק בין הכוכבים .. יחוקק כרצונו.  מאסק לא כפוף כלכלית ועושה כרצונו.  מושבותיו בחלל יהיו באוטונומיה כלכלית ופוליטית מהרגע הראשון.

מאסק הוא הוא החלום האמריקאי, יזם חולם ופורץ דרך, כמו דמות מ"מסע בין כוכבים". הוא גדל על הסדרה הזו.  גם אני.

מאסק מיישב חלל, מרשת את העולם באינטרנט מהיר, ממציא מכוניות חשמליות .. ואני .. אני כבר לא מנהלת בתעשייה .. אני רק נפגעת קרינה, ללא חיים, ללא זכויות אדם, ללא קול. מנסה בכוחות דלים להשמיע קול מושתק של נפגעים ונפגעות. מנסה לסייע למי שאין להם ולהן כתובת ומענה, אין בארץ הכרה ואין מי שיסייע לרבים ולרבות במצבי.  אני נאלצת להחליף את המדינה. וה לא תקין.


לפני כמה שנים כתבתי כי ..

מאסק מונע מתוך חזון. משנה את תעשיית החלל ומשנה את האדם כישות רב־כוכבית. 

אני מונעת מתוך הכרח לשרוד אחרי פגיעה קשה ממפגעי טכנולוגיה. טכנולוגיה שאהבתי וקידמתי. טכנולוגיה שפותחה ללא התיחשבות בביולוגיה. וזו אינה קידמה. את זה גם אני גיליתי רק לאחר שנפגעתי. לא ידעתי על זה לפני כן.

מאסק גם מאמין שתתרחש אפוקליפסה – מחלה נגיפית, מלחמה גרעינית, קטסטרופה קוסמית כהתפרצות שמש (הוא גם מאמין שעליו להתמזג עם המחשב כי הבינה המלאכתותית תעלה עלינו ותשליט עלינו את רצונותיה). קטסטרופה שתחריב את כל האנושות על פני כדור הארץ. ולכן, מאסק חותר ליישב את החלל. הוא הגיבור שיציל את האנושות. הוא חולם והכוח מעוור אותו

מאסק לא קולט שגם הוא תורם לקידום הכחדת הבריאות והסביבה .. איננו יצורים פיזיקלים בלבד .. יש פה גם ביולוגיה שברירית ו .. טכנולוגיה שאינה מתייחסת ומותאמת לבריאות אינה קידמה.

מאסק חושש מקטסטרופה ואני כבר נפגעתי ממנה. לצערי. הייתי שמחה גם להמשיך לשחק, כי גם אני הייתי כמוהו, עד שנפגעתי. אהבתי להשתעשע ועזרתי בפיתוח טכנולוגיות עתידניות.

כבר שנים משתעשעים ברוני החלל במגרש המשחק החדש מעל ראשינו ..  בתחילת 2018 שלח מאסק לחלל מכונית טסלה, המשייטת מעבר למאדים, נהוגה בידי בובה המאזינה לדייוויד בואי, Space Oddity.  זה גם השיר הכי אהוב עלי .. שהשפיע עלי. אבל אני לא מיישבת חלל, אני כבר לא יכולה לתפקד, אני רק נפגעת קרינה שלא יכולה לחיות יותר בעולם הזה בגלל עומס הקרינה בכל מקום.

בצילום הטסלה האדומה ששוגרה לחלל (צילום: HO/אי־אף־פי)

(הצילום הוסר מחשש תביעות)

בטיסות ניסוי נהוג לשאת פלדה או בלוקים מבטון, אבל למאסק יש אינטרס שיווקי .. ואני חושבת על הפסולת הרבה בטבע סביבי, וכעת גם בחלל, שהיזם משליך אליו מכוניות ולווינים שנכשלו.  אין ספק שזה מצטלם יפה ועובד על רבים שמתלהבים מכל ציוץ שלו – הנה הטסלה האדומה בתוך טיל פלרון בי, ממנו פרצה החוצה לאחר השיגור (צילום – איפי) .. עוד גימיק שיווקי

(צילום הוסר מחשש תביעות)

10 דקות לאחר השיגור לחלל, 200 ק"מ מעל פני כדור הארץ, הגיחה מתוך הטיל המכונית, עם בובה בחליפת אסטרונאוט מאזינה לדיויד בואי ("ספייס אודיטי" השיר הכי אהוב עליו וגם עלי).  השקת הטיל התרחשה במקום ממנו נשלח האדם הראשון לירח.  ליד ההגה נרשם  don’t panic – מתוך "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה".  משתעשע מאסק, כאמור אין מי שמבינה אותו יותר ממני.


בענין מכוניות חשמליות – על מקורות קרינה בכלי רכב – עמיר בורנשטיין


הביקורת עליו מתמקדת בזיהום החלל, הפרעה לנראות ופגיעה במחקר אסטרונומי.  אילון מאסק הבטיח לטפל בהפחתת הבהירות והסנוור, שמפריע לאסטרונומים ולחקר החלל.

ירון צמח בכתבה בדמרקר דחף בהתייחסות לעגנית ומגמתית לביקורת (כחלק מיח"צ לתעשייה שהתקשורת מתנדבת לעשות,ומשולמת לעשות)   ".. גם חרדות קונספירטיביות על שליטה מרחוק במוחם של האנשים באמצעות, איך לא, רכיבי הדור החמישי שיותקנו בהם ובנו."   ..

ובכן, לא.. לא חרדות ולא דור 5 .. אלא נפגעות ונפגעי קרינה כמוני, שהייתי מנהלת בתעשייה הזו ולגמרי מעריצה את מאסק .. אבל .. נפגעתי, קשה נפגעתי.  שום קונספירציה, סבל נוראי, מוכח, בדוק.. שטובי הרופאות והרופאים, החוקרים והחוקרות מזהירים מהם. מדובר בקטסטרופה – ראו סיכום ראשון מהכנס הרפואי על השפעות בריאותיות של קרינה בלתי מייננת.

סטארלינק היא רק אחד ממיזמי אינטרנט מהיר בכל חור בעולם. המתחרה הקרוב ביותר היא OneWeb שממומנת ע"י SoftBank. חברת OneWeb מתכננת שיגור 648 לווינים עד סוף 2022 והיעד שלה 7,000. ויש את אמזון ועוד חברות פרטיות .. כולן מתכננות לשגר עשרות אלפי לווינים.. (גם גוגל ופייסבוק הביעו ענין בעבר)

ספייסאקס  SpaceX כבר השיגה אישורים לשיגור 12,000 לוויני סטארלינק במסלול הקרוב ביותר לכדור בכוונה להגיע למערכת יציבה של 42,000 תוך שנים ספורות (לפי מקור זה. אני זוכרת שדובר על 12,000 לווינים).  אבל .. מי בדיוק נותן אישורים בלי לשאול אותנו אם אנחנו מסכימות ומסכימים לכך שזה יקיף אותנו, יהיה מעל ראשנו, יקרין אותנו בכל מקום?

זה אומר קרינה מלאכותית נוספת, פלישה לכל מרחב פרטי ולכל גוף, חי וצומח – ללא הסכמה ותוך הפרת זכויות האדם (והחי והצומח.. גם להם זכויות).

נפגעות ונפגעי הקרינה ההולכים ומתרבים ימשיכו לחלות,

ומה יעשו?  יכרו לעצמןם קבר לחיות בו מתחת לאדמה? (עד שיעולל גם מתחת לה כי גם מנהרות חופר אילון מאסק הבלתי נלאה ושכמותו) או שיכרו לעצמןם קבר להתאבד בו ולפנות נדל"ן ומקומות עבודה?   אני דורשת כבר עתה המתת חסד הומנית כי חיים כבר אין לנו, נפגעות ונפגעי הקרינה הקשים גם היום כבר אין לנו היכן לגור, לעבוד, ללמוד, לחיות.

האם UN-backed International Telecommunication Union באמת מרשה ויכול להבין את המשמעות עבור כולנו? האם אכפת להם מאיתנו?

הלווינים האחרונים חמושים בקרני לייזר לתקשורת בין הלווינים ללא צורך בתשתיות קרקע. וואו.. אילון מאסק, שציין כי גדל על סדרות מלחמת הכוכבים ו"מסע בין כוכבים" .. פשוט מממש את שראה בילדותו. משחק.

.

שאלת הזכויות על האוויר והמרחב מעלינו ומתחתינו.

כלל רומי הגדיר בעלם קרקע כ"בעלים כל הדרך למעלה עד גן עדן וכל הדרך למטה עד הגיהנום". זה אף מופיע בחוק התכנון והבנייה הישראלי – הבעלות בקרקע היא ממעבה כדור הארץ ועד רום השמיים, זכות על האוויר מעל המגרש ומתחת לפני הקרקע.  זה חשוב  בהקשר של מיזמי תשתית כמו מנהרות וגשרים, או שימושים מעורבים בקרקע.   משרד המשפטים, ברשות השרה איילת שקד, ניסה להגדיר בעלות על תת-קרקע ועל זכויות אוויר, רישום חלקות תלת מימדיות – פיצול בין בעלות על תת-הקרקע לבין בעלות על פני הקרקע. זה יקל על מיזמי גשרים עיליים, חניונים ומנהרות, רכבת תחתית וכדומה.   וזה משמעותי גם בכרייה, בעלות על המינרלים והמחצבים (כולל מתכות ובנים יקרות), החי והצומח, ממצאים ארכיאולוגיים, וכמובן ..  האטמוספירה ודרכי השמיים ממעל .. שכעת מתמלאים לא רק במטוסים, מסורים ורחפנים .. אלא גם בלווינים, ללא הסכמתנו.

לפני כמה שנים כתבתי כי ..

אילון מאסק גם חופר מתחת לאדמה כדי להניע קרונות במהירות לא מוגבלת – הייפרלופ (Hyperloop) שמתוכננת כמערכת הסעת המונים על קולית. פיתוח של רעיון תאורטי של Vactrain (שהחל בניסיונות לשנע נוסעים בשפופרת אוויר באמצע המאה ה-19).

חברת בורינג (The Boring Company) שלו מתכננת וחופרת מנהרות מתחת לערים ולרכוש פרטי וציבורי.  בעומק מסוים לא ניתן לגלות חפירה, הוא אומר בראיון, הצבא הישראלי ישלם הרבה אם תצליחו לזהות חירת מנהרות.

בעלי המניות של SpaceX, שהוקמה כדי להטיס אנשים למאדים, גילו שכספיהם הופנו למיזמי כריית המנהרות (מאסק הוא שירוויח ולא הם). גם על מנהגו להעביר נכסים ומניות מחברה לחברה .. או כמו שמתואר בגלובס: "לפזר נכסים חופפים בחברות הטכנולוגיה הנפרדות שלו".

המנהרות יהוו כבישים תת-קרקעיים מהירים להקלה על הצפיפות בדרכים.  למנהרת הניסוי בהותורן קליפורניה, שאורכה 3.2 ק"מ, נכנסים בחניה של  Space Exploration Technologies Corp – חברה נוספתו של מאסק.

במהלך שלא דווח לציבור: SpaceX קיבלה כ-6% ממניות בורינג, "על בסיס שווי הקרקע, הזמן ומשאבים אחרים שנתרמו מאז הקמת החברה", המשקיעים לא היו מודעים לעסקת החליפין.

כשטסלה הוקמה, לווה מאסק 20 מיליון דולר מקרן של SpaceX כדי לממן תכנון וייצור מכוניות חשמליות. מאסק הוא מנכ"ל ובעל המניות הגדול של שתי החברות.  SpaceX גם רכשה ב-2015 ו-2016 אג"ח בשווי של יותר מ-250 מיליון דולר מ-SolarCity, חברת התקנת קולטי השמש שהיו"ר ובעל המניות הגדול ביותר שלה הוא מאסק. ב-2016 רכשה טסלה את SolarCity, כי אחרם לא רצו לקנות אותה.    בורינג גייסה 112.5 מיליון דולר ב- 2018 ואחד הבכירים והדירקטורים שלה הוא ג'ארד בירצ'ל, שמכהן גם כנשיא Neuralink של מאסק, שמפתחת ממשקי מחשב-מוח.  טסלה מכרה לבורינג חלקים (של מכוניות ומכונות) בשווי של 400 אלף דולר.  אבל ..  המשקיעים ממשיכים להאמין במאסק.

מיזם בורינג נולד כשמאסק עמד בפקק תנועה וצייץ בטוויטר: "התחבורה מוציאה אותי מדעתי. אני עומד לבנות מכונה לחפירת מנהרות ופשוט להתחיל לחפור…".  שנה אחרי זה חשף סרטון וידאו שמציג את בורינג, ובו מעליות תת-קרקעיות שמגיעות לרחוב ומעליות מורידות מכוניות למנהרה, שבה  ייסעו על מגלשות במהירות של 250 קמ"ש. הולכי רגל נכנסים לאוטובוס עתידני שויורד לרשת מנהרות, שיקשרו ערים כמו וושינגטון די.סי. וניו יורק.  באוגוסט 2013 נחשפה תוכנית לקרון שיכיל 28 נוסעים וינוע בצינור עם לחץ אוויר נמוך. המנוע ישאב אוויר מחלקו הקדמי של הקרון וישחרר אותו דחוס, דרך חלקו התחתון. כך לקרון לא יהיה חיכוך עם דפנות הצינור ומעט מאוד חיכוך-צמיגות עם האוויר. זניחות החיכוך אמורה, לפי מאסק, לאפשר נסיעה מהירה של הקרון בלי בזבוז אנרגיה. בדומה לרכבת, הוא לא ידרוש נהיגה בעזרת הגה, והנסיעה בצינור ייעודי תהיה חלקה ונטולת הפרעות.

מאסק תיאר את הרעיון כשילוב בין "מטוס קונקורד, רובה אלקטרומגנטי ושולחן הוקי אוויר" וב- 2017 הודיע על הסכמה למנהרת הייפרלופ טרנסאטלנטית.

גייל קינג מ- CBS נוסעת במכונית אוטומטית במנהרה עם אילון מאסק – שווה צפייה

שיטת ההסעה מתבססת על מעלית שמורידה את המכונית מהכביש אל מתחת לפני האדמה. במנהרה היא מחוברת למערכת של “פודים” שנעים על גבי מסילות במהירות של עד 250 קמ”ש. בניגוד למנהרות של רכבות תחתיות, אין צורך בתחנות מורכבות, מפלסים רבים או מנהרות רחבות, מה שהופך את תהליך החפירה לפשוט ומהיר יותר.

הייפרלופ יאפשר לעבור 570 ק"מ בין לוס אנג'לס לבין סן פרנסיסקו ב-35 דקות (במהירות ממוצעת של 962 קמ"ש, ומהירות מרבית של 1,220 קמ"ש). ההצעה הראשונית מעריכה עלות של 6 מיליארד דולר לגרסת נוסעים בלבד, ואילו גרסה המאפשרת הובלה של נוסעים ומכוניות תעלה 7.5 מיליארד דולרים.

במאי 2018 זכו במכרז למערכת תעבורה תת-קרקעית בלאס וגאס והייפרלופ היתה אמורה להתחיל לפעול בימים אלה.  ראיתי מתישהו ב- 60 דקות את לסלי סטול נוסעת בקרונית עם מאסק.

הכרייה איטית ומאד מאד יקרה, מיחזור הפסולת כחומרי בנייה משמשת להפחתת עלויות (גישה שקיימת גם בשאר החברות שלו).  בוידאו הבא הסבר מרתק.  אני מאוהבת באילון מאסק.

הצפי הוא שעם השלמת המנהרות שייחפרו מתחת למרכז הכנסים, יוכלו לשנוע עד 4,400 בני אדם בשעה מתחת לפני האדמה – בלי לייצר רעש או לגרום לרעידות משנה על פני האדמה.

בתעלות ישונעו אנשים ברכבי טסלה אוטונומיים במהירות של עד 250 קמ”ש לשלוש התחנות שיוצבו לאורך שתי המנהרות של ה-LVCC Loop. נסיעה לאורכה של המנהרה תארך דקה – לעומת רבע שעת הליכה מקצה אחד של המנהרה לקצה השני.


ויש כמובן את נוירלינק המייצרת חיבור מוח-מחשב. .. שבבים במוח – אילון מאסק יוצר עולם חדש מופלא


אני מעריצה יצירתיות ואת יכולותיו לממש חלומות. כל חלום.

אבל ..

אני, שהייתי חולמת ושותפה למימושי חלומות ולהנעת תעשיות (לא באותו סדר גודל, אבל בהחלט יצירתי) .. אני נפגעתי כבר מטכנולוגיה שנעשתה בהתלהבות אך ללא זהירות, ללא בדיקת בטיחות והתאמה לביולוגיה.

גיליתי שהביולוגיה שברירית.

נפגעתי מאד. גופי קרס, אני מוגבלת תפקודית בעולם של היום. וחלק מיצירותיו של אילון מאסק מאיים על יכולתי לשרוד, וגם היום כבר קשה. היום חלומי מצומצם – השגת הכרה במצבנו, הקצאת מקום ואפשרויות מגורים ועבודה, תנאי חיים וזכויות אדם בסיסיות.. לכן אני כותבת, כי היום חלומותי מוגבלים, עשייתי נועדה לשמש קול לרבות ורבים שנפגעו ונעלמו מהמרחב הציבורי, שתוקים, שקופים, וסובלים מאד.  נפגעות ונפגעי קרינה, כימיקלים ומפגעי סביבה אחרים.

ומה איתנו?

סטארלינק –  פרויקט רישות גלובלי – אינטרנט מהיר בפס רחב בכל מקום בעולם, והדגש על כל מקום וכל חור.  לא תהיה נקודה בלי וויפיי וקרינה.

אנחנו, אזרחי העולם (אדם, החי והצומח) .. לא נשאלנו ולא הסכמנו.  הקרינה פולשת לכל מרחב פרטי ומפרה זכויות אדם בסיסיות.

משקיעים, ברובם, לא מודעים לפגיעה בבריאות או לזכויות אדם שנגזלות, הם מעונינים ברווחים מהמיזם המבטיח, שהוא עדיין חברה פרטית.   ספייס אקס החלה בסבב גיוס הון נוסף (ישקף לחברה שווי של כ- 92 מיליארד דולר – כפליים מהשווי בסבב הקודם לפני 4 חודשים – עד סוף ינואר 2021 יש לשכנע את המשקיעים שמוצדקת הכפלת שווי לעומת גיוס אוגוסט של 1.9 מיליארד דולר לפי שווי 46 מיליארד דולר).    ספייס אקס הפכה לאחד הסטארט-אפ היקרים בזכות שליטה בשוק השיגורים לחלל המסחרי – לוויינים עבור לקוחות, כולל צבא ארה"ב, הטסת מטענים לתחנת החלל הבינלאומית, והשנה שיגור אסטרונאוטים של נאס"א לתחנת החלל הבינלאומית (לראשונה חברה פרטית).

ו .. גם מניית טסלה עלתה השנה פי 8 יחסית ללפני צירופה למדד S&P. הזינוק הפך חלק מהמשקיעים למיליונרים ושוויו של מאסק זינק ל-159.7 מיליארד דולר – המקום השני ברשימת העשירים בעולם, לפי מדד המיליארדרים של בלומברג.     הכתבה בדמרקר

מעט על הטכנולוגיה הלווינית ..

יהיה שידור מהלווין !

כרגע לא ברור כמה ממנו מגיע לארץ.   עמיר בורנשטין מסביר כי בטכנולוגיות הקיימות כרגע, רמות הקרינה המגיעות לארץ מהלווינים מתחת לסף המדידה שלנו,

אבל .. ..

לא תהיה "רק" קרינה מהלווינים. 

התקשורת דו-כיוונית. 

מוקמות תחנות בסיס בקרקע עם משדרים מהארץ אל הלוויין. משדרים שמשולבים במכשירים ניידים או בתשתית מקומית שתתקשר אל הלווין ואל אביזרי הקצה – WIFI או סלולר וכנראה גם חוטי. משדרים אלה יפלטו קרינת רדיו – כדי להגיע ללווין וגם כדי לתת שירות לסביבה.

עמיר כבר סייע לרגישים לקרינה שעברו לגור בקנדה ובארה"ב בחורים שאין בהם שום דבר.  הם נזקקו לאינטרנט לוויני – נדרשו כ-20 מטר מרחק ביטחון מהמשדר/ מקלט עד הבית, על מנת שלא תהיה קרינה נמדדת ולא תהיה עליהם השפעה… וזה היה לפני ימי סטארלינק.

תשתיות ציבוריות או אזוריות, שיבוססו על טכנולוגיה כזו (ואפילו אם שכנים ירצו את זה, בנוסף למכשירים האלחוטיים שיש להם) – יקשו מאד על רגישים לקרינה ונפגעי קרינה.   לא ברור אם זה יהיה בנוסף או במקום רשתות סלולריות או אלחוטיות אחרות,  כרגע לא ברור עד כמה.  ..  אבל .. עבורנו אלו לא חדשות משמחות.

הייתי מתחלפת עם אילון מאסק (ממש לא בגלל הונו – מוותרת על הכסף) ..

אני צריכה את העור העבה שלו ואת העובדה שהקרינה לא מכאיבה לו ושהוא חושב שזה טוב לעולם. (בדיוק כמו שהייתי אני עד לפני 7 שנים) ..

עם האנרגיה והתעוזה העסקית שלו הייתי משקיעה בטכנולוגיה בטוחה,

כי ..  טכנולוגיה שמזיקה לבריאות אינה קידמה !

פרנק קלג, נשיא מיקרוסופט קנדה לשעבר, מדבר שנים על נזקי הקרינה הבלתי מייננת ועל הכרח בפיתוח טכנולוגיה בטוחה.

וכך גם דר' ג'ורג' קארלו, שנשכר ע"י תעשיית הסלולר "להוכיח" שאין בעיה, אך מצא את ההיפך – נזקים קשים של קרינה בלתי מייננת (למשל, אוטיזם ועוד בעיות נוירולוגיות שהולכות וגוברות), מאז הוא פועל לפיתוח טכנולוגיה בטוחה (ונרדף ע"י התעשייה)

וכך גם 'רופאים למען טכנולוגיה בטוחה' – ארגון רפואי הפועל להכרה בנפגעי הקרינה.  בקישור

לאחרונה גם ..

נחשפו לציבור אלפי מחקרים המוכיחים כי הממשל ידע על נזקי הקרינה הבלתי מייננת כבר עשרות שנים – הארכיונים של דר' זורי גלזר.

אבל .. אילון מאסק, כנראה, לא היה מתחלף עם נפגעת קרינה, שהמיזם שלו יחסל לגמרי את המקומות המעטים בהם היא וחבריה נפגעי הקרינה (המתרבים מדי יום) עדיין יכולים לשהות ללא כאב.

ספק אם מאסק מכיר מישהןם כמונו – אזרחים ואזרחיות טובות וטובים, רבים מאיתנו עבדו בהי-טק והיו מנהלות ומנהלים בתעשייה. כולנו היינו בטוחים שהתקנים שומרים עלינו. טעינו. את הטעות שלנו ואת הפקרת הציבור גילינו רק אחרי שנפגענו מהקרינה המלאכותית, ההולכת וגוברת בסביבה העכשווית.

(ולא מדובר בדור 5 .. נפגענו מדור 2,3,4 ויש בינינו נפגעי דור ראשון או תשתיות חשמל, אט אט מצטרפים נפגעי מונים חכמים ודור 5)

וחבל שאילון מאסק לא מכיר אותנו שנאבקים לשרוד, לשוב לתפקוד (אם לא לחיות ולשגשג) , כי .. עם קצת מודעות יזמים כמו אילון מאסק, סטיב ג'ובס או ביל גייטס יכלו להרבות טוב

במצב הקיים .. נפגעי סביבה, ובכללם נפגעי קרינה, הולכים ומתרבים מדי יום



ועוד ..

על.. שבבים במוח – אילון מאסק יוצר עולם חדש מופלא

יישוב לנפגעי סביבה  (ואני "חוגגת" 3 שנים בבית בודד)

לנפגעי קרינה קשים אין היכן לגור

כשהבית הופך עוין – פליטים סביבתיים

וגם .. איך "להרגיש" קרינת רדיו (סלולרית, ואלחוטית)



הססמה "אין עדויות שקרינה אלחוטית מזיקה"  היא השקר הגדול של תקופתנו !

כך עולה מהארכיונים של דר' זורי גלזר    https://zoryglaser.com/  שנפתחו לציבור.

השקרנים – הממשל, ארגוני הבריאות, מקבלי החלטות, בכירים (ומדענים "מטעם") שאמורים לשמור על בריאות הציבור,  אך בגדו ובוגדים בתפקידם  ופועלים רק למען התעשייה ורווחיה.

דר' זורי גלזר עבד עבור הצי, ה- FDA ועוד סוכנויות ממשלתיות. הארכיונים שלו כוללים אלפי מסמכים, המראים כי הממשל ידע שהשידור האלחוטי (קרינת רדיו/ מיקרוגל) מזיק לבריאות כבר לפני עשרות שנים.  ביבליוגרפיה שפרסם דר' זורי גלזר ב- 1971 – השפעות בריאותיות של קרינת רדיו ומיקרוגל – הביבליוגרפיה בקישור

על הארכיון באתר של פרופ' מגדה חבס, שמעלה את הארכיון העצום לאינטרנט – עם מנגנון חיפוש מצוין.

קישור – הארכיון ההיסטורי של זורי על השפעות קרינה אלקטרומגנטית (מיקרוגל)

ב- 2010 קיבלה פרופ' מגדה חבס עותק של מסמך הביבליוגרפיה על השפעות וביטויים קליניים שמיוחסים לקרינת רדיו ומיקרוגל.  זה היה דוח ממכון המחקר הרפואי של הצי האמריקאי.   פרופ' חבס נדהמה שב- 1971 היו למעלה מ- 2,300 מקורות של מסמכים, שפירטו השפעות ביולוגיות של קרינה בתדרי רדיו ומיקרוגל מטכנולוגיות שונות, כולל ראדאר ותקשורת סלולרית, מכשירי ניווט ומכשירי תרפיה בגלי מיקרוגל וזרמי חשמל בגלים קצרים.  בביבליוגרפיה נכללו מאות מחקרים ממעבדות רציניות במזרח אירופה. ולצידם מחקרים מצבא ארה"ב, הצי האמריקאי וחיל האוויר האמריקאי, כמו גם דוחות ממשלתיים ומסמכים רבים, שחלקם צוטטו בספרות מחקרית אחרת או פורסמו.

איך יתכן שארגון הבריאות העולמי ותעשיות התקשורת ממשיכים לטעון כי אין מחקר אמין המראה נזקים מקרינה בלתי מייננת, ברמות שהן מתחת להנחיות ה"בטיחות" הקיימות לגבי אפקט חימום .. ?    שאלה את עצמה פרופ' חבס  .. הרי ברור ש ..  ידעו, גם ידעו.  ידעו ויודעים.

פרופ' חבס שמחה שמצאה אוצר – מקורות ותיקים על השפעות ביולוגיות ובריאותיות של קרינה אלקטרומגנטית מלאכותית.  מיד התקשרה לדר' זורי גלזר, שסיפר לה כי בהמשך הוסיף 9 נספחים לאותה רשימה –

6,000 מחקרים על השפעות ביולוגיות ובריאותיות של קרינה בלתי מייננת (קרינת רדיו ומיקרוגל).

מהמחקרים ברור כי חלק מהשינויים שנוצרים ברקמות הגוף מסוכנים (גם ברמות חשיפה נמוכות, שאינן מחממות).  .. אבל ..   התקנים לגבי קרינה בארה"ב, קנדה, בריטניה, גרמניה, יפן, ניו-זילנד וישראל, כמו גם רמות החשיפה המומלצות על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) מבוססים על אפקט חימום.  גופים אלה ממשיכים לטעון ש"אם זה לא מחמם זה לא פוגע".  ארגונים ומדינות אלו מכחישים ששדות ותדרים אלקטרומגנטיים (EMF) משפיעים על הגוף מתחת לסף החימום של קרינת מיקרוגל/ רדיו.

מדינות כמו רוסיה, בלוגריה, הונגריה, פולין, צ'כיה, שוויץ, סין, איטליה, לוכסנבורג וזלצבורג באוסטריה מאמינות כי קרינת רדיו לא מחממת יכולה לפגוע בגוף ביולוגי. במדינות אלו התקנים יותר בטוחים (אך לא מספיק).

דר' גלזר, מומחה בינלאומי בתחום ההשפעות הביולוגיות של קרינת רדיו/ מיקרוגל, שמר העתקים מכל המחקרים בביתו (במרתף, עליית הגג והמוסך).    פרופ' מגדה חבס הזמינה את דר' גלזר להרצאתה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ון הופקינס במרילנד, הוא הצטרף וענה על שאלות הקהל.

פרופ' חבס הצילה את 50 הארגזים.  סריקת מאות אלפי העמודים תיקח זמן רב (הכוונה לאפשר חיפוש במילות מפתח). הוחלט להתחיל בנדירים (כולל מחקרים ממשלתיים וצבאיים ותרגומי מסמכים טכניים זרים).

קישורים  ..

דר' זורי גלזר בקולו באתר של The Good Fight: Stories About Being a Public Health Advocate

ו.. גם עו"ד דפנה טחובר כתבה השבוע על אלפי המסמכים בארכיון החשוב שסופסוף נחשף לציבור.

וידאו –  פרופ' חבס מספרת על הארכיונים והתפתחות היסטורית של חקר נזקי הקרינה

פרופ' חבס ב- 2010 – פירוט הנושאים בין 2311 המקורות בביבליוגרפיה של דר' גלזר

ולהשוואה – הנחיות חשיפה לקרינה של ICNIRP 


תודה לכל הפועלות והפועלים לחשיפת האמת

סיכום מעט מעבודתה של דר מגדה חבס – תחלואה כרונית והקשר לזיהום אלקטרומגנטי

מה קורה לכדוריות הדם בחשיפה לוויפיי WI-FI – הדגמות מצולמות של דר' מגדה חבס ושל לנה פו



פרופ' מגדה חבס עורכת הרצאות רבות לצוות רפואה על השפעות ביולוגיות ובריאותיות, נזקי קרינה ותסמיני רגישות לקרינה

בקרוב,

כנס רפואי על השפעות בריאותיות של נזקי קרינה –  28-31 ינואר 2021

דר' אליזבת' סימור, רופאה מדאלאס טקסס, קוראת לצוותי רפואה וטיפול להירשם וללמוד:

"החשיפה לתדרים אלקטרומגנטיים גוברת בקצב מהיר ומגוון התסמינים רחב. רופאות ורופאים חייבים ללמוד איך להעריך ולנהל מקרים של נפגעי ונפגעות קרינה.  הכרחי כי רופאת ורופאים יקבלו הדרכה והכוונה לטיפולים מומלצים כדי לטפל במטופלות ומטופלים מורכבים אלה"

“EMF exposure is growing at a rapid pace and the list of symptoms are vast. Physicians must have a general understanding of how to evaluate and manage an EMF patient’s case.   It is paramount that physicians receive the education and recommended treatment guidelines on how to best care for these complex patients.”

אתר הכנס  https://emfconference2021.com/

הפיצו לרופאות ולרופאים שלכןם, לצוותי טיפול, חינוך, רווחה, סיעוד, רשויות מקומיות ומקבלי החלטות .. וכמובן, הורים.

סרטון ההזמנה לכנס על נזקי קרינה אלקטרומגנטית בתרגום לעברית

28-31 ינואר 2021

אתר הכנס  https://emfconference2021.com/


בהעדר מודעות ציבורית (וגרוע מזה, רפואית וממסדית) – אין מי שיציעו למתלוננים על תסמינים "דיאטת קרינה" לפני:

  • בדיקות מורכבות ויקרות, שחלקן עלולות לפגוע בבריאות.
  • נטילת משככי כאבים ותרופות פסיכיאטריות (שלא יועילו לאורך זמן אם הבעיה היא רגישות לקרינה, ואף יזיקו אם יש רגישות לכימיקלים).

קישור – "דיאטת קרינה" – בדיקה ראשונית, פשוטה וקלה


דר' פיירו לרכר, מרצה ודיקן בתוכנית ההתמחות בבריאות הציבור באוניברסיטה הרפואית של וינה אוסטריה, שהשתתף בכתיבת הנחיות הטיפול האירופאיות למניעה, אבחון וטיפול בבעיות בריאות הקשורות בחשיפה לתדרים אלקטרומגנטיים:

"בכל פרקטיקה רפואית, נתקלים במטופלות ומטופלים הסובלים מהשפעות בריאות חמורות, הקשורות ישירות או בעקיפין לשימוש במכשירים הניידים. יש סיכונים רבים לבריאות כתוצאה מהטלפונים הניידים וחשיפה לאנטנות".

אתר הכנס  https://emfconference2021.com/

תוכנית הכנס


בעברית – מעט מהמחקרים על רגישות לקרינה


בארץ דר' יעל שטיין, מהדסה עין כרם, פעילה בנושא

מעט מדבריה על ההיסטוריה של המחלה שלנו EHS, בתוכנית טלוויזיה על הידע הותיק שהיה ידוע בעבר אך הושכח לגבי אי סבילות לקרינה (או רגישות לקרינה) EHS ועל השפעות ביולוגיות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת

מתוך הרצאתה של דר' שטיין בפורום מומחים באוניברסיטת תל אביב 2020  – כמה רגישים לקרינה יש


מדוע בישראל מתעלמים מסכנות הקרינה הבלתי מייננת? – חדשות השבת עם מיכל רבינוביץ'


על שקרים והסתרות של התעשיה:

זריעת ספק ובלבול – אסטרטגית הכחשת נזקים של תעשיות מזיקות

דר' ג'ורג' קארלו – חוקר אמיץ שיצא נגד תעשיית הסלולר ששכרה אותו כדי להכחיש נזקים ונרדף

על הטעיות מכוונות בפרשנויות "מדעיות" – פרסומים על ה"טעות" בבסיס מחקר הקרינה

שטיפת מוח ויח"צ בענין דור 5 – חוזרת על פשעי העבר, כך פועלת התעשייה

הממציא המזיק ביותר בהיסטוריה ומה ניתן ללמוד מסיפורו ומהתנהלות התעשייה

דר' ג'יימס רובין ("נוסבו") – אסון מדעי שהזיק לנפגעי הקרינה לדורותיהם

בארץ מסתובב ברשת קישור למסמך ממשלתי לגבי אמצעי לחימה לא קטלניים משנת 2002 – מסמך המעיד כי, בניגוד להצהרות כי אין נזקי מקרינה בלתי מייננת, ידוע היטב למקבלי החלטות ולמדעני הממשל (המדען הראשי) כי קרינה בלתי מייננת מזיקה (ומכאיבה) ויכולה לשמש ככלי נשק שאינו קטלני, אך פוגע ("אל-הרג"). וזה בדיוק מה שקורה לנו, נפגעי הקרינה, מהקרינה הסביבתית הגוברת. גם שאר האוכלוסייה נפגעת, גם אם לא באופן מיידי או ללא מודעות לקשר בין תחלואיהם לקרינה מהמכשירים הניידים בידיהם ובבתיהם.


סיכומים בעברית (עם קישורים):

כאבי ראש בקרב ילדים ותחלואת צעירים – מה לבדוק

רופאות ורופאים ישראלים שמתיחסים לרגישות לקרינה

מעט מהמחקרים על רגישות לקרינה

דר' מגדה חבס – מרצה על השפעות בריאותיות של קרינה בלתי מייננת לצוותי רפואה

מעט מהמחקרים הרבים על השפעות בריאותיות ונזקי קרינה בלתי מייננת

פגיעת קרינה אלקטרומגנטית בתאי הגוף – הסבר בעברית של ממצאי מחקרים

כאבי ראש ודימום מהאף – שילוב תסמינים שדורש בירור

דר' ברברה דוהמן על הסיכון הגובר לבריאות נפגעי הקרינה (ולחייהם) עם פריסת דור 5

למה במבדקים "ידועים" לא מצאו רגישות לקרינה?

כמה רגישים לקרינה יש – דר' יעל שטיין, הדסה עין כרם


פרופ' חבס מספרת על ההיסטוריה של חקר נזקי הקרינה  –  2010


למה נפגע הגוף מקרינה אלקטרומגנטית מלאכותית?

פרופ’ רוני זגר ממכון ויצמן בהרצאה בפורום המומחים באוניברסיטת תל-אביב, פברואר 2020 על “אותות בתאי הגוף בתגובה לקרינת רדיו”

במחקרו מ- 2007 עם ד”ר יוסי פרידמן נמצאה השפעה של קרינת רדיו על:

  • מנגנוני תקשורת בין תאים ובתוך התאים
  • יצירת רדיקלים חופשיים

בהרצאתו סקר פרופ' זגר את ממצאי מחקריו על השפעות קרינת רדיו (RF) ושדות מגנטיים על מערכות ותקשורת בתאי הגוף.

עמיר בורנשטין סיכם נקודות בהרצאותו:

בתאי גוף האדם כ- 8000 גריות (סטימולציות) שונות שהתאים מגיבים אליהן.  מספר דומה של רצפטורים וסנסורים ממוקמים על מעטפת התא. כ-25 דרכים מאפשרות הכנסת סיגנלים (אותות) לתא.

כ- 8000 תוצאות שונות יש לגריות אלו.

קיים גם אפקט הגברה חזק. האות מחוץ לתא יכול להיות חלש מאד (לדוגמא, מולקולה אחת של הורמון). כשתגובה מתחוללת בתוך התא היא יכולה להיות גבוהה יותר פי 10 בחזקת 8 מהגורם שחולל אותה.  

כשחל שיבוש במסלול של סיגנל כלשהו או בעיבוד שלו נוצרת פתולוגיה (מחלה).

בנוסף, ההשפעה מוגבלת בזמן ומשתנה בזמן.

לכן, כשיש השפעה של קרינה (גם כשהיא קטנה מאד) על מסלולים אלה – עלולה להיות השפעה גדולה מאוד בתוך התא.  ההשפעה לא חייבת להיות מיידית, ולא תמיד לאורך זמן (יש למדוד בזמן הנכון, למדוד בזמנים שונים כדי להבין מתי מתרחשת השפעה).

(מקור: הארץ – לידיעת מכחישי הנזקים ממכון דוידסון)

במחקריו,  פרופ' זגר התמקד ב- 4 מסלולים כאלה ובהשפעת הקרינה עליהם.

בשנות ה- 90 פותחו במעבדה שלו כלים לבדיקת השפעת הקרינה על מסלולים אלה בתוך תאי הגוף.

במחקר הראשון מצא ד”ר יוסי פרידמן כי קרינת רדיו השפיעה על מספר מסלולרי תקשורת וגרמה גם לעודף רדיקלים חופשיים בתא.

השפעה זו החלה החל מ- 0.005mW/cm2 שהם 5 מיקרו-וואט לסמ”ר רבוע (אחרי 5-10 דקות של חשיפה לקרינה).   ב- 0.11mW/cm2 נמדדה תגובה משמעותית.

בתאים שנבדקו לא היו השפעות על 2 מהמסלולים האחרים – זה מוכיח שלא היה אפקט תרמי, כלומר חימום (כי אם האפקט היה תרמי – כל המסלולרים היו מופעלים).

על ממצאי מחקר זה חזרו לפחות 11 מחקרים דומים עד מועד ההרצאה.

37 חלבונים יוצרו בגרעין התא כתוצאה מהשינוי באות/ סיגנל (לפי מחקר שביצע חוקר מוערך בשם דריוס –  DARIUSZ LESZCZYNSK).

במחקר המשך נבדקה השפעת קרינה בתדרים נמוכים מאוד (שדה מגנטי, 50HZ). נבדקו 12 סוגי תאים ובכולם נמדדה השפעה מסוימת. בחלק מהתאים נמדדה השפעה גדולה, בחלקם קטנה יותר. ההשפעה החלה מ- 0.5 מיקרו טסלה (נמדדה תגובה גם ברמות נמוכות יותר).

מחקרים אחרים מראים מסלולים נוספים.

כתוצאה מכך, עלתה השאלה מה משמש כ"אנטנה" – מה הגורם בתאי הגוף ש”קולט” את הקרינה?

התגלית היתה כי ה"אנטנה" הוא NADH OXIDASEהגורם (והתוצאה) הוא רדיקלים חופשיים. את התגובה מתחילה מולקולה מחומצנת של NADH, והתוצאה היא ייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים בתוך תאי הגוף.

ספרות רבה מראה כי אחת מתוצאות החשיפה לקרינה בלתי מייננת היא עודף ברדיקלים חופשיים.

אותו מכניזם מתקיים גם בקרינת רדיו וגם בשדה מגנטי בתדר נמוך.

יתכן שקיימים ערוצים נוספים בהם מופעלים ערוצי תקשורת ושיבוש פעולת התא (למשל, תעלות סידן VGCC של מרטין פול 2014).

באיור – מסלול ההשפעה של קרינה דרך NADH OXIDASE על ERK.

מהו ERK  ?

בתאים חיים פועלות "מרכזיות" תקשורת שמנתבות מסרים מחוץ לתא אל גרעין התא ולאברונים. מרכזיות אלו הן קולטנים חלבוניים שממוקמים בקרום התא – קצה שלהם פונה מחוץ לתא וקצה אחר לתוך התא.

כשקולטנים מזהים מולקולות כימיות (גורמי גידול, הורמונים) או חשים גירויים פיסיים (חום, קרינה) הם מופעלים להעברת המסר לנמען בתוך התא. התאים מגיבים למסרים בייצור חלבונים שממחוללים תהליכים ביולוגיים (התרבות, התמיינות, ואפילו מוות תאי מתוכנן).

העברת מסר בהתא היא תהליך מורכב, שגילה פרופ' רוני זגר, כשעבד כחוקר במעבדה של חתן פרס נובל, אדווין קרבס, באוניברסיטת וושינגטון.

נתיבי תקשורת תוך-תאית מבוססים על שרשרת 5-8 חלבונים שקולטים מסר מחלבונים לפניהם ומעבירים הלאה (לרוב המטרה היא גרעין התא). אמצעי התקשורת הוא מולקולות זרחן שמצורפות לכל חלבון שמעביר מסר.

בכל תא יש כ-200 "מרכזיות" שמקבלות מאות מסרים במהלך חיי התא וכל אחד מחייב תגובה ייחודית. בתא פועלים סך הכל כתריסר קווי תקשורת בהם עוברים כל המסרים האלה, שמעבירים אותות שונים ומסרים ייחודיים רבים.

פרופ' זגר הראה כי מערכות התקשורת בתא יכולים להעביר מסרים ייחודיים בזכות הסתעפות הקווים הראשיים לקווי תקשורת משניים, בדומה למערכות מענה קולי בארגונים גדולים (זה נמצא יחד עם החוקר ד"ר יואב שאול ופורסם בכתב העת המדעי Biochemical Journal).

בחקר מסלול תקשורת הנקרא ERK התגלה כי יש לו 'מספרי שלוחה' שונים הקרויים ERK1, ERK1b, ERK1c, ERK1d.

מחקר נוסף העלה שכל "שלוחה" מגיבה רק למסרים שייחודיים לה.

מסלול ERK אחראי לחלוקת התא, בין השאר.

בזמן החלוקה, תא של יונק חייב לשבור אחד ממרכיביו (מערכת הגולג'י) לאלפי שברים, שנחלקים בין תאי הבת (התאים החדשים), ואז יוצרים, בכל תא בנפרד, מערכות גולג'י חדשות.

המסר שמורה לתא לבצע תהליך זה עובר רק בשלוחת משנה של מסלול התקשורת ERK, הקרויה ERK1c, ומסלול התקשורת המרכזי, ERK1, לא משתתף בתהליך זה.

חקר תהליכים אלה מסייע להבין גורמים לתקלות בתקשורת שעלולות לגרום לאי-תיפקוד בתהליכים תאיים. לדוגמא, הבנת מסלולי תקשורת עשויה לסייע בפיתוח תרופות ללא השפעות לוואי למחלות, כמו סרטן.

נחזור לממצא כי תאים חיים קולטים מסרים מטלפונים סלולריים – הממצא ממחקרם של פרופ' זגר וד"ר יוסף פרידמן.

תאים חיים מגיבים לאותות קרינה מטלפונים ניידים. נבדק תחום התדרים והעוצמות של רשתות הטלפונים הסלולריים, בזמני חשיפה של עד 45 דקות.

נמצא כי אותות תקשורת של טלפונים עוברים לתוך התא במסלול התקשורת ERK. התאים הגיבו לקרינת הטלפונים במספר "תשובות", בהתאם לשינויים בתדרי הקרינה ובעוצמתה.

פרופ' זגר וד"ר פרידמן שיערו כי בין קווי התקשורת (הטלפונית והתוך-תאית) מתווכות מולקולות של רדיקלים חופשיים, שנוצרות בתאים בתנאים פיסיולוגיים שונים. הן יכולות להשתתף בתהליכים תאיים כמו שגשוג, או תהליכים המובילים להתפתחות מחלות שונות, לרבות סרטן.

המדענים אומרים כי קרינה של טלפונים סלולריים עשויה להיות אחד מהגורמים להיווצרות רדיקלים חופשיים, שמפעילים מסלול תקשורת תוך-תאית ERK. מסלול זה, על מסלולי המשנה שלו, מאפשר לתא חי להגיב בדרכים שונות על עוצמות קרינה ותדרים שונים.

איור ממחקר המראה השפעת חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית על תהליכי חמצון שעלולים לפגוע במבנים תאיים בתאי עצב במערכת העצבים המרכזית

השפעת חשיפה לקרינה על כדוריות הדם – הדגמות מטלטלות של לנה פו ושל דר' מגדה חבס

בעבר, ציינו כי ניתן להתמקד ב- 8 פתולוגיות פיזיולוגיות עיקריות, שנמצאו כנובעות מחשיפות לקרינה בלתי מייננת – השפעות שאינן תרמיות (לא חימום).

נמצא כי חשיפה יומיומית לשדות אלקטרומגנטיים (מלאכותיים) בתדרי סלולר וויפי:

  1. פוגעת במערכת העצבים והמוח, ומובילה למגוון הפרעות נוירולוגיות.
  2. תוקפת את המערכות האנדוקריניות בגוף ופוגעת באיזון ההורמונלי.
  3. מייצרת לחץ חמצוני ונזק של רדיקלים חופשיים, אשר תפקידם מרכזי במחלות כרוניות רבות.
  4. פוגעת ב-DNA בתאים.
  5. מובילה לרמות גבוהות של אפופטוזיס (מנגנון המתת תאים).
  6. גורמת לפגיעה בפוריות של גברים ונשים.
  7. מביאה לשיבוש באיזון סידן תוך-תאי ולאיתות יתר של סידן.
  8. תורמת להגברת 15 מנגנונים שונים בגוף המשמשים לייצור וביטוי מחלת הסרטן.

הספרות מראה כי תדרים אלקטרומגנטיים מלאכותיים גורמים גם לתופעות של:

  • הפרעות קצב לב מסכנות חיים.
  • דמנציות מוקדמות מאד.

וקיימות עדויות לכך שחשיפות לקרינה בלתי מייננת ברחם וזמן קצר לאחר הלידה עלולות לגרום להפרעות קשב וריכוז ולאוטיזם.

מקורות – מחקרים מאמרים וסקירות מדעיות על השפעות בריאותיות של קרינה בלתי מייננת

(לכל אחת מהשפעות מזיקות אלו, יש במסמך זה רשימת סקירות מדעיות, המציגות ראיות ממשיות ומשמעותיות).

התיחסות של פרופ' מרטין פול ל- 8 ההשפעות החוזרות שוב ושוב במחקרים – כשלון התקנים

הסבר שהוצג בעבר למנגנון אחר של השפעת קרינה אלקטרומגנטית אלחוטית מלאכותית על תאי הגוף

פרופ' מרטין פול חשף מנגנון נוסף של נזק ביולוגי

מחקרים רבים מראים כי חשיפות לתדרים אלקטרומגנטיים (מלאכותיים) מייצרות השפעות (לא תרמיות/ מחממות) מגוונות בגוף החי, באמצעות הפעלת מנגנון תעלות סידן – VGCC.

מנגנון זה מופעל בתאי גוף האדם ובעלי חיים ואף בתאים צמחיים, בהם מעורבות תעלות סידן דומות.

ההשפעות הביולוגיות המוזכרות למעלה, שהודגמו במחקרים חוזרים כנובעות מחשיפות לקרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת, יכולות לנבוע מהפעלת מנגנון תעלות סידן תלויות מתח ( VGCC), באמצעות הגברת ריכוז יוני סידן (Ca2+i) בתוך התאים.

כל אחת מההשפעות הפיזיקליות המזיקות, שצוינו למעלה, נגרמת על ידי מנגנון הפעולה העיקרי של תדרים אלקטרומגנטיים (EMF) גלי מיקרו / בתדר נמוך יותר – הגורם להפעלת תעלות סידן מופעלות מתח חשמלי  VGCC .

וכל אחת מהשפעות אלו נובעת ממה שמכונה downstream effects of VGCC activation (השפעות במורד הזרם של הפעלת VGCC).

חשוב לדעת ש ..

חוקרים הדגישו כי זה מראה לא רק שהשפעות אלו מתרחשות בגוף, אלא גם מהווה הסבר כיצד ומדוע הן יכולות להופיע.

הרגישות יוצאת הדופן של חיישן המתח VGCC (בתעלות הסידן בתאי הגוף) לכוחות התדרים האלקטרומגנטיים מבהירה, מעל לכל ספק, כי הנחיות הבטיחות הנוכחיות והתקנים הקיימים כופים על הציבור כולו, כולל ילדים רכים ונשים הרות, להיחשף לרמות קרינה EMF שהן בערך פי 7.2 מיליון פעמים גבוהות מדי.

רגישות זו ניתנת לניבוי על ידי מודלים פיזיקליים.

כלומר, הפיזיקה והביולוגיה מצביעות על אותו מנגנון פעולה של EMFs בתדרים שאינם תרמיים.

(מקור התרשימים)

את הבנת ההשפעות הבריאותיות של קרינת רדיו על ידי הפעלה של VGCC אנחנו חייבים לפרופ' מרטין פול, 2013.

במאמרו החשוב סקר מרטין פול השפעות ונזקים ביולוגיים של חשיפה לקרינה בלתי מייננת, כתוצאה מהפעלה של תעלות סידן מבוקרות מתח  (תעלות סידן בין תאיות אשר מופעלות עם שינוי במתח חשמלי, הסביר ד”ר זמיר שליט”א)

תעלות אלו נקראות voltage-gated calcium channels ובקיצור VGCC.

בסקירה נבחנות השפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת, בעיקר קרינת רדיו, ומצוטטים מחקרים שונים, המדגימים נזקים לדנ"א ויצירת רדיקלים חופשיים. נזקים אלה נקשרים לרצף פעולות, לשינויים ולנזקים כתוצאה מחשיפה לקרינת רדיו (סלולר, וויפיי וכו').

ההשפעה הראשונה היא הפעלת תעלות סידן מבוקרות מתח. השפעה זו מתחילה שרשרת השפעות בגוף – זו השפעה במנגנון פיזיקלי.

מאמר זה עבר ביקורת עמיתים מקיפה לפני פרסומו.

כתב העת המכובד מדורג גבוה בתחום “רפואה, מחקר וניסוי”.

המאמר זכה לשבחים באתר מדעי חיצוני Global Medical Discovery web site כאחד מהמאמרים הרפואיים החשובים של 2013

קישור למחקר – אתר NCBI

איך וויפיי ותדרים אלקטרומגנטיים פוגעים בגוף הביולוגי – הרצאתו של פרופ' מרטין פול

Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated – MARTIN PALL

מאמר על השפעות נוירופסיכיאטריות של קרינה בלתי מייננת, כולל דכאון – מרטין פול

הסבר של תמי קדים לגבי תעלות סידן תלויות מתח ותפקידן בהעברת האותות העצביים בגוף:

תאי העצב מהווים מערכת תקשורת בגוף. התקשורת מועברת כאות חשמלי שעובר לאורך העצב. כשתא העצב מסתיים, האות עובר לתא הבא, שיכול להיות תא עצב או תא שריר.

האות עובר מעצב אחד לשני (או מעצב לשריר) דרך האיזור בין התאים שנקרא סינפסה. הוא עובר על ידי חומרים שנקראים נוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים).

לפני שעובר האות הם נמצאים בבועות בקצה תא העצב, וממתינים לאות שיגרום להם להשתחרר מתא העצב ולהגיע לתא הבא.

(איור – ויקיפדיה)

כאשר מגיע אות חשמלי לקצה תא העצב, כלומר לאיזור שלפני הסינפסה, מתרחש שינוי מתח חשמלי.

בדופן הסינפסה יש תעלות מיוחדות שרגישות לשינויי מתח.

כאשר מתרחש שינוי המתח החשמלי, תעלות אלו נפתחות ומאפשרות ליוני סידן להיכנס לתוך התא.

יוני הסידן שנכנסים לתא גורמים לכך שבועות הנוירטרנסמיטרים מתמזגות עם דופן התא, נפתחות, ומאפשרות לנוירוטרנסמיטרים להגיע לתא הבא ולהמשיך את העברת האות.

מכאן ניתן להבין כמה חיונית פעולתן של תעלות אלה – כמה חשוב שהן יישארו סגורות כשאין אות שיש להעביר לעצב הבא, ושייפתחו כאשר יש אות כזה.

פתיחה של התעלות, בלי שמגיע אות דרך העצב – תגרום לשחרור נוירוטרנסמיטרים ללא צורך. זה יגרום לאותות-דמה שיעברו ללא בקרה לאורך תאי העצב, ויגרמו לתופעות נוירולוגיות (כמו אפילפסיה ותופעות רבות אחרות).

(מקור התרשים)

גלים אלקטרומגנטיים הם שדות חשמליים ומגנטיים, שמתפשטים במרחב באופן מחזורי, ולכן הם עלולים לגרום לשינויים במתח החשמלי.

כך הם עלולים לגרום לשינוי מתח בדופן תא העצב שיפעיל את תעלות הסידן, כאילו הגיע לשם אות חשמלי, מבלי שעבר אות כזה בתא העצב.

יש בתאי העצב עוד תעלות תלויות מתח של יונים אחרים, עם תפקידים נוספים, כמו למשל "חיזוק" האות החשמלי כשהוא עובר לאורך תאי עצב ארוכים בלי לדעוך, כדי שיגיע ליעדו בלי להיעלם בדרך.

אין ספק, מסכמת תמי קדים, שגם תפקוד התעלות הללו עלול להשתבש כתוצאה מהפעלת שדה חשמלי חיצוני, מהסוג שלא היה קיים לאורך שנות ההתפתחות האבולוציונית של הגוף שלנו, כך שאנחנו לא מותאמים לתפקד בסביבה שלו.

(תמי קדים בעלת תואר ראשון בהנדסת חשמל ותואר שני בגיאופיסיקה. את הדוקטורט נאלצה להפסיק עקב פגיעה סביבתית. כמו רבים וטובים, תמי היא חלק מקהילת רגישי הקרינה והכימיקלים)

מחקרים על השפעות קרינה בלתי מייננת באתר של עמיר בורנשטין

כיצד קרינה אלחוטית גורמת להשפעות בריאותיות בהפעלת מנגנון VGCC – הרצאה של פרופ' מרטין פול

על מנגנון NO/ONOO בגוף – פרופ' מרטין פול

מרטין פול בפורום המומחים באוניברסיטת תל אביב, פברואר 2020

צילומי ההרצאות בפורום המומחים בנושאי קרינה בלתי מייננת והשפעותיה – אוניברסיטת תל אביב, פברואר 2020

ולמה זה חשוב..?

תקני הבטיחות מבוססים על הנחה שגויה שקרינה לא מייננת (ולא מחממת) לא מזיקה

גם פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור, אמרה שאין לתקנים רלבנטיות לבריאות

https://www.facebook.com/gal.weiss.739/posts/10157302716440893

ראיון של מרטין פול לשריל אטיקסון

https://www.facebook.com/goor.dasson/videos/296653658422899/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top