מה הבעיה בדור חמש? שואלים חברים,
עמיר בורנשטין עונה:
א. גם הדורות הקודמים לא בטוחים ולא בריאים. אנחנו למודי ניסיון על גופנו ובריאותנו – כנפגעי קרינה מאנטנות סלולריות וציוד אלחוטי שכבר קיימים היום.
ב. אנחנו נפגעי הדורות הקודמים. הדור החמישי הוא המשך של מגמה של הגדלת החשיפה בצורה לא מרוסנת כאשר אין הכרה בנזקים, אין הכרה בנפגעים והתקן עדיין מבוסס על השפעת חום בלבד. זה לא אומר שהדורות הקודמים בסדר. דור חמש יהיה החמרה נוספת.
ג. דור חמש בעייתי עוד יותר בשל:
…1. פריסה צפופה הרבה יותר של אנטנות – הצורה שבה דור חמש נפרס בחלק ממדינות העולם הוא בצורה של אנטנות סלולריות כל 50 מטר, בכל פינת רחוב בלב שכונות מגורים.
למשל, כרגע בארה"ב מותקנות אנטנות כאלה המכונות "SMALL CELL" בהספקי שידור של עד 20W RMS , בעיקר בטכנולוגיות הדור הרביעי, במרחקים של מטרים בודדים מול בתי מגורים.
…2. פיזור של פי 100 מקורות קרינה משדרים בסביבתנו. החל מתוך הבית בו כל ציוד חשמלי ואלקטרוני יהיה אלחוטי, ברחובות – עיר חכמה, מכוניות חכמות, עוד מונים חכמים, עוד תשתית משדרת וכו.
…3. בחלק מהמקרים שימוש בתדרים גבוהים יותר ממה שמקובל היום ( 24GHz, 28GHz 36GHz וסביב ה60GHz) שאמנם לא חודרים חומרי בנייה, אבל מחקרים ראשוניים מראים תגובה קשה בחלקי הגוף שיחשפו. אותות בתדרים אלו ישודרו הן במרחב הציבורי והן במרחב הביתי (על ידי התקנים בתוך הבית דומים לראוטר אלחוטי).
ובעיקר חשוב להבין ש..
דור חמש וכל פריסה של טכנולוגיה אלחוטית-סלולרית חדשה, לא מחליפים תשתיות ישנות, אלא מותקנים בנוסף.
כלומר, עוד תדרים ועוד חשיפה לקרינה לא בריאה, עוד נפגעים, עוד רגישים לקרינה.
יש הטוענים כי הכל בסדר, כי הקרינה לא מייננת ולא מחממת ולכן בטוחה. הם טועים. היום כבר ברור לכל מי שעוסקים בתחום, אבל לא לכל בעלי ידע מדעי כללי ללא התמחות ספציפית בהשפעות הקרינה הבלתי מייננת, כי קיימות השפעות ביולוגיות וביוכימיות לחשיפה לקרינה בלתי מייננת ברמות פי 100000 נמוכות מהתקן הלא מגן.
לדוגמא, זה כולל:
- נזק ל-DNA (הנרי לאי 1999 ואחרים)
- נזקים למחסום דם מוח (סלפורד 2003)
- יצירת רדיקלים חופשיים/ עקה חימצונית ושיבוש מערכות תקשורת בתאי הגוף (פרידמן וזגר 2007)
- פגיעה במיאלין ובעצבים (ג'ו הואן קים ואחרים 2014)
וקיימים מנגנוני נזק נוספים
חומר מדעי רב מצביע על פגיעה בעת שימוש בסלולרי
דוח ביואינישייטיב BIOINITIATIVE 2012 – ריכוז מחקרים
בתחום הביוכימי השפעת הקרינה הבלתי מייננת מוכרת כקטליזטור לתהליכים. זה מוכר כקונצנזוס בתחום מדעי זה ועבר כבר לשלב יישומי.
ארגון הבריאות העולמי סיווג את קרינת הרדיו הבלתי מייננת כמסרטן אפשרי בבני אדם בשנת 2011.
קביעה זו עתידה להשתנות לרמה מחמירה יותר, בעקבות מחקרים נוספים שפורסמו בשנים האחרונות (ולא – זו לא אותה קטגוריה בה נמצא קפה).
לדוגמא, מחקר NTP (ממצאים ראשוניים פורסמו ב- 2016 וסופיים ב- 2018).
בכירי משרד הבריאות על דור 5
פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ומומחית לחקר קרינה, אפידמיולוגיה וסרטן, השתתפה במחקר האינטרפון והתראיינה על מחקר ה- NTP הגדול לאחר הפרסום הראשוני ב- 2016.
מחקר NTP נערך בשירותי הבריאות האמריקאיים NIH, גוף ממשלתי (14 שנים, 25 מיליון),
ממצאיו פורסמו לפני גמר ניתוח הממצאים עקב תדהמת החוקרים, שלא ציפו למצוא השפעות מזיקות לקרינה הסלולרית הבלתי מייננת. התוצאות החד-משמעיות גרמו להם למהר ולהזהיר, מתוך תחושת אחריות לבריאות הציבור.
ציטוטים מדברי פרופ' סדצקי בראיון טלוויזיוני (חדשות ערוץ 2) על מחקר ה- NTP:
".. מחקר מאד מאד גדול, מחקר שעבדו הרבה מאד שנים כדי לוודא שהוא יהיה מחקר נכון, שלא יהיה בו אפקט חימום, .. שיבדוק באמת את הקרינה ולכן, זה מחקר שהתוצאות שלו מאד חשובות"
".. עד היום היה מחקר מאד גדול בבני אדם, מחקר האינטרפון שאמנם בוצע לפני לא מעט שנים, הוא הסתיים בשנת 2005. התוצאות שלו הראו חשד להשפעה מסרטנת, השפעה על גידולי סרטן וגידולים בעצב השמע,.. והמחקר הגדול והטוב שנעשה כעת אישר את ממצאיו והראה השפעות לאותם גידולים בעכברי מעבדה. .. כעת ברור שהטלפונים הסלולריים יודעים לסרטן"
".. אכן הטלפונים הסלולריים יודעים לסרטן.. כעת צריך לחשוב מה עושים מבחינת רגולציה, מבחינת תקינה, מה עושים בבתי ספר"
"בינתיים אני יכולה להגיד לאנשים תרחיקו את הסלולרי.. הטלפון מסרטן"
"הקרינה מזיקה"
"תרחיקו את הילדים, שהם אוכלוסייה רגישה להתפתחות סרטן".
בוידאו – פרופ' סיגל סדצקי ב"מהדורה ראשונה חדשות 2" לאחר פרסום ממצאים ראשונים של מחקר NTP ב- 2016 (מאז הממצאים רק חוזקו)
דור חמש מוסיף עוד קרינה, עוד תדרים על אותה קרינה בלתי מייננת ש"יודעת לסרטן" (כדברי פרופ' סיגל סדצקי).
“יותר אנטנות פחות קרינה” חוזרים ואומרים לנו .. האמנם?
אמירה זו נכונה רק חלקית:
.. 1- הקרינה שתצטמצם היא, בדרך כלל, הקרינה מהמכשיר הסלולרי ביד של המשתמש/ת ורק אם מכשיר זה הוא מהרשת בה אותה אנטנה תומכת.
אבל.. חוץ מהקרינה שסופג/ת המשתמש/ת מהמכשיר הסלולרי בעת שיחה (על משך השיחה ורמת החשיפה ניתן לשלוט) – כל הציבור (כולל מי שלא משתמשים בציוד סלולרי ואלחוטי) יספוג קרינה מהאנטנות בסביבתם כל הזמן 24X7.
.. 2- האמירה נכונה רק אם התעבורה ברשת הסלולרית תישאר קבועה.
בשנים האחרונות אנטנות סלולריות לא מוקמות כדי להפחית קרינה מהניידים, אלא כדי לשפר כיסוי סלולרי בסביבה וכדי לאפשר תעבורת מידע רבה ומהירה יותר. בפועל, אנטנות סלולריות מוקמות כדי לאפשר לחברות הסלולר למכור עוד ועוד דקות אויר, עוד ועוד שירותים.
מניסיון העבר עולה כי רמות תעבורת המידע עולות כל הזמן ועימן גדלה חשיפת הציבור לקרינה (על ציר הזמן ועל ציר התדר). מוצרים מבוססי וויפיי, שירותים ואפליקציות מפותחים ומשווקים, ותעבורת המידע גדלה במהירות.
(נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר בהשקת דור 5 בארה"ב, שבקרוב גם זה יתמלא ויצטרכו דור 6, "כמו שהיה בדורות הקודמים", הוא גיחך והסביר ש"דור 4 היה אמור להיות התשובה". וטראמפ יודע.. הוא בלב השיטה).
.. 3- ריבוי אנטנות גורם לכך שיותר ויותר אנשים נחשפים לקרינה מהאנטנות שהוקמו מול ביתם במרחקים קטנים.
תגובה בעקבות הכנס האינטרנטי הראשון בעברית בנושא דור 5
מתוך דיון בהסתדרות הרפואית על חשיפה למסכים ובריאות הילדים – כולל התיחסות (אגבית כי זה לא נושא הדיון) לסיכונים בריאותיים של הקרינה בכלל ודור 5 בפרט. כדאי להקשיב לדברי פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור ומומחית לאפידמיולוגיה, קרינה וסרטן – כולל התיחסותה להעדר יכולת לחקור השפעות ביולוגיות מספיק מהר כי הטכנולוגיה רצה (ללא בדיקות בטיחות). פרופ' סדצקי ציינה פעמים רבות כי לתקנים אין כל משמעות בריאותית!!
https://www.facebook.com/adit.m.12/videos/2930961520298770/
עוד על דור חמש – הרחבה מצוינת.
זווית מענינת על דור 5 – חן עתיד
מחקרים ומאמרים נוספים:
עתירה של מומחים רבים ממדינות רבות
בוידאו דר' שרון גולדברג בדיון על דור 5 בסנאט במישיגן
קבצי מידע בועדה לבטיחות אלקטרומגנטית
כתב העת LANCET על זיהום הקרינה הבלתי מייננת (המזהם הסביבתי הגדל במהירות הגדולה ביותר)
מאמר של דר' מרטין פול על וויפיי
בוידאו דר' אריקה מאלרי – קרינה בלתי מייננת ובריאות ילדים
ונדגיש.. אנחנו בעד קידמה !
רובנו טכנופילים ומאמצים מקדימים של טכנולוגיה. אהבנו את הסלולר שלנו. נפגענו משימוש שגרתי בציוד סלולרי ואישי וציוד אלחוטי ביתי, כיון שלא ידענו שהקרינה מזיקה והיינו בטוחים כי התקנים מגנים עלינו.
אנחנו בעד קידמה וטכנולוגיה בטוחה,
אנחנו נגד פגיעה בבריאות ובחיים.
קהילת הרגישים לקרינה הולכת וגדלה מדי יום, בארץ ובעולם. הפניות אלינו רבות. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו, אך כוחנו דל (אנחנו פגועים בעצמנו ותפקודנו בעולם כיום מוגבל מאד). איננו מסוגלים לתת מענה במקום מערכות הבריאות והרווחה במדינה.
בעקבות פגיעה קשה בבריאותנו וביכולת התפקוד שלנו כבר מדורות קודמים בסלולר, אנחנו ממליצים להתחשב בסכנות ולא רק בתועלות – ברמה האישית, וודאי ברמה הציבורית-ממלכתית.
דרישתנו, לפני פריסת דור חמש ו/או כל פריסה נוספת של טכנולוגיה אלחוטית ו/או סלולרית, היא:
- הכרה מיידית ברגישים לקרינה ובנפגעי הקרינה הבלתי מייננת כבעלי מוגבלות תפקודית.
- הפסקת הפגיעה בזכויות היסוד שלנו, לפי חוק כבוד האדם וחירותו – זכות לביטחון ולבריאות, לפרנסה ולחופש עיסוק, למרחב ולתנועה, לשוויון ולנגישות, לדיור ולפרטיות (ללא פלישת קרינה), לחברה ולתרבות, לכבוד ולרמת חיים וזכות לטיפול רפואי ולחינוך הולמים. בהתאם לאמנת האו"ם לאנשים עם מוגבלות משנת 2007.
- התחשבות והתייחסות לאוכלוסיית הנפגעים מקרינה בכל החלטה על פריסה חדשה ו/או מחודשת של תשתיות וציוד אלחוטי.
- קביעת תקני חשיפה לקרינת רדיו פי 10000 נמוכים מהתקן המקובל היום.
- פעולה בהתאם לעקרון הזהירות המונעת ביחס לכלל האוכלוסייה, ובהתאם לעקרון אי גרימת נזק בכל הקשור לרגישים לקרינה ולנפגעי הקרינה הבלתי מייננת.
- הכרה בהשפעות הבריאותיות של קרינה בלתי מייננת.
- ביצוע כל זאת לפני אישור או פריסה של כל טכנולוגיה אלחוטית או סלולרית חדשה ולפני עיבוי של כל טכנולוגיה אלחוטית וסלולרית קיימת.
ונחזור ונדגיש,
העמותה מתנגדת לכל פעולה לא חוקית, לאלימות ולהשחתת רכוש