שלום כבוד שר התקשורת, מר דוד אמסלם.
אנו פונים בתגובה לפוסט שפורסם בעמוד הפייסבוק שלך, בנוגע לדור החמישי בסלולר:
https://www.facebook.com/mkdavidamsalem/posts/2475544492545767
אנחנו מייצגים קהילה של נפגעי קרינה ורגישים לקרינה בלתי מייננת, אשר הולכת וגדלה בהתמדה.
מהי רגישות לקרינה?
רגישים לקרינה סובלים מתסמינים פיזיים, בזמן חשיפה לקרינה בלתי מייננת, הנפלטת מציוד סלולרי ואלחוטי ומאנטנות סלולריות, ברמות שנחשבות נמוכות יחסית לתקני הבטיחות הנהוגים בישראל. חלק מהנפגעים חווים מוגבלות תפקודית קשה ביותר בסביבה העכשווית.
רגישים לקרינה מצמצמים חשיפה לקרינה בלתי מייננת כדי להימנע מתסמינים קשים ומשתמשים בציוד חוטי ובחיבור קווי. רבים נאלצים לעבור מקום מגורים, או להתאים את ביתם ולהשתמש באמצעי מיגון יקרים לצמצום פלישת קרינה מהסביבה עתירת הקרינה בימינו. ובבתים אלה הם כלואים בבידוד.
מאות חברים נמנים על הקהילה בארץ ואנו עונים לפניות מצד אלפים, שחשים תסמינים קלים בעת שימוש במכשירים ניידים. מספרם האמיתי של נפגעי הקרינה באוכלוסייה גבוה הרבה יותר, אולם עקב העדר מודעות ואבחון-חסר של התופעה, אין נתונים על היקף התסמונת בארץ.
סקרים שבדקו את שכיחות התופעה ברחבי העולם דיווחו על 3-13.5% מהציבור, אשר חווים תסמינים בעת חשיפה לקרינה. הרחבה
בעולם מוכרת הרגישות לקרינה כמוגבלות תפקודית, אבל בישראל אין הכרה בתסמונת ונרמסות זכויות היסוד של ציבור זה. רגישי הקרינה מוגבלים מאד בניהול כל תחומי החיים, אך לא מקבלים סיוע רפואי/ שירותי רווחה/ נגישות לתעסוקה ולחינוך הולמים. תפקודם בשוק העבודה ובלימודים נפגעים מאד ואף נהרסים. חלק מגיעים לפת לחם.
קהילת רגישי הקרינה בנויה על תמיכה הדדית – פגועים ומוגבלים מנסים לסייע לפגועים יותר ומחליפים מערכות ממשלתיות, שאינן מסייעות לאזרחים שנפגעו מקרינה סביבתית שגרתית (שאותן ממשלות אישרו) ומציוד אלחוטי מרוחק יחסית, כולל של שכנים ואחרים במוסדות חינוך, במקומות עבודה ובכל מרחב ציבורי, לצד פלישת הקרינה גם למרחב הפרטי (ללא הסכמה).
רוב הנפגעים התאפיינו בהצלחות אקדמיות ותעסוקתיות, שירתו בצבא, הקימו משפחות ותפקדו כאזרחים למופת לפני שנפגעו. רובם אוהבי טכנולוגיה, שנפגעו משימוש שגרתי בציוד סלולרי ואלחוטי, ללא מודעות לנזקי קרינה או לכך שהתקנים לא מגנים על בריאות הציבור.
רבים רואים ברגישים לקרינה "קנריות" (ששימשו כסימן אזהרה במכרות הפחם), שמאפשרות לראות השפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת ונזקים פוטנציאליים לבריאות כלל האוכלוסייה.
בתגובה לדבריך, נדגיש מספר נקודות:
- בישראל פועלות שלוש רשתות סלולריות. בחסות התקנים הגבוהים מוקמים עוד ועוד אתרי שידור. כמות מקורות הקרינה (ציוד אישי וביתי, אנטנות והתקנים שונים) ורמת החשיפה הסביבתית והאישית לקרינה עולות בהתמדה (למרות גידול במספר האנטנות). תעבורת המידע מכפילה את עצמה מדי שנה. מגמה זו צפויה להתגבר עוד. הקרינה הבלתי מייננת הינה המזהם הסביבתי הגדל בקצב המהיר ביותר.
- תקני החשיפה לקרינה בלתי מייננת המקובלים בארץ מבוססים על חום – אפקט פיזיקלי ולא השפעות ביולוגיות. התקנים משרתים את חברות הסלולר, לא מתייחסים לנזקים ביולוגיים המצטברים בהדרגה ולא מגנים על הציבור ובריאותו. מחקרים רבים מצביעים על השפעות שליליות, החל מסרטן, פגיעה בדנ"א ובמחסום דם-מוח, וכלה בירידה בפוריות, כאבי ראש והפרעות שינה, ריכוז וזיכרון.
- בשונה מדעות מומחים, רופאים ומדענים רבים בעולם, קיימים בארץ גופים המכחישים השפעות ביולוגיות ונזקים בריאותיים כתוצאה מחשיפה לקרינה בלתי מייננת. על גופים אלה נמנים גם משרדי ממשלה וגופים המתיימרים להיות מדעיים ועם ראש פתוח, אך נעולים בקונספציות שגויות ובפרדיגמות מיושנות, תוך הימנעות מבחינת מחקרים עדכניים והתקדמויות בעולם. (דוגמאות למחקרים, צילומי הרצאות מפורום מומחים באוניברסיטת תל-אביב פברואר 2020)
- דור 5 לא יחליף דורות קודמים, אלא יוסיף עוד חשיפה לקרינה על מישורי הזמן, התדר ובמרחב. חזון הדור החמישי בסלולר, האינטרנט של הדברים, העיר החכמה ומיזמים דומים צפויים יגדילו את מספר מקורות הקרינה, את מספר האנטנות הסלולריות וההתקנים האלחוטיים במרחב הציבורי והפרטי. בניגוד לתפיסה כי תקטן החשיפה לקרינה (ממכשירים אישיים) ולמרות שיפורים יחסיים ביעילות הטכנולוגיה – תעבורת מידע אלחוטית וסלולרית, מספר הצרכנים, מקורות הקרינה והאנטנות הסלולריות בקרבת כל אדם בציבור, ימשיכו לגדול. עקב כך תגדל עוד יותר החשיפה האישית והסביבתית של כל הילדים והבוגרים.
- כל פריסה של תשתית או ציוד אלחוטיים נוספים, בטכנולוגיות וותיקות או חדשות, תהווה פגיעה אנושה בנפגעי הקרינה הבלתי מייננת. רבים נוספים יפגעו ורגישי הקרינה יוגבלו עוד יותר, כולל שימוש בכלי רכב (עם ציוד אלחוטי) ונסיעות בדרכים עם אנטנות. שהייה בחללי עבודה ולימודים יהפכו בלתי אפשריים. הגדלת הקרינה במרחב הציבורי (שפולשת למרחב הפרטי ללא הסכמה) תבטל את יכולת רגישי הקרינה לחיות ולתפקד כליל.
- העדר הכרה, ליווי וסיוע לרגישי קרינה במערכות הבריאות, החינוך והרווחה, לצד פריסות של תשתיות אלחוטיות וסלולריות הגורמת להם סבל פיזי ומוגבלות תפקודית קשה, תואמת את ההגדרה בחוק לאכזריות – "גרימת מצוקה גופנית או נפשית ". מדובר ברמיסת זכויות האדם הבסיסיות והפרת חוקי כבוד האדם וחירותו ושוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כמו גם אמנת האו"ם לאנשים עם מוגבלות משנת 2007. בהתחשב במספר מקרי המוות המוקדם וההתאבדויות בקרב רגישי קרינה בעולם, מדובר בדיני נפשות.
לאור ההידרדרות במצבנו, אנו דורשים:
- הכרה מיידית של מדינת ישראל, על כל משרדיה (בריאות, חינוך, רווחה, תעסוקה, ביטוח לאומי ואחרים) בציבור הרגישים לקרינה בלתי מייננת בישראל כבעלי מוגבלות תפקודית.
- הפסקת הפגיעה בזכויות היסוד של רגישי הקרינה בישראל, לפי חוק כבוד האדם וחירותו. זכות לביטחון ולבריאות, לפרנסה ולחופש עיסוק, זכות למרחב ולתנועה, זכות לשוויון ולנגישות, זכות לדיור ולפרטיות (ומניעת פלישת קרינה), זכות לחברה ותרבות, זכות לכבוד ולרמת חיים, זכות לטיפול רפואי ולחינוך הולמים.
- התייחסות לאוכלוסיית נפגעי הקרינה הבלתי מייננת בכל החלטה על פריסה חדשה או מחודשת של תשתיות וציוד אלחוטי.
- העדפה בחוק של טכנולוגיות חוטיות-קוויות על פני טכנולוגיות אלחוטיות-סלולריות ושיפור הטכנולוגיות החוטיות-קוויות בישראל.
- הכרה בנזקים הביולוגים של חשיפה לקרינה בלתי מייננת, כולל קרינת רדיו, ברמות נמוכות פי 100000 מהרמה של התקן.
- פריסת טכנולוגיות אלחוטיות וסלולריות במסגרת רשת סלולרית נמוכת קרינה אחת שתספק שירות נחוץ וחיוני.
- פעולה בהתאם לעקרון הזהירות המונעת ביחס לכלל האוכלוסייה, ובהתאם לעקרון אי גרימת נזק בכל הקשור לרגישים לקרינה ונפגעי הקרינה הבלתי מייננת.
- העלאת המודעות בציבור לנזקי הקרינה הבלתי מייננת ולהשפעות הבריאותיות – חיוב אזהרה, לצד חינוך לשימוש בטוח.
- ביצוע כל זאת לפני אישור או פריסה של כל טכנולוגיה אלחוטית או סלולרית חדשה ולפני עיבוי של כל טכנולוגיה אלחוטית וסלולרית קיימת.
ודרישה חשובה נוספת – קביעת תקני חשיפה לקרינת רדיו נמוכים פי 10000 לפחות מהמקובל היום.
סף זה יצמצם פגיעה בבריאות הציבור, יקל על רגישי קרינה ויאפשר פריסה של רשת סלולרית נמוכת קרינה ויעילה יותר מהקיימת (מבחינת חשיפה לקרינה מבחינה אנרגטית).
סף נמוך משמעותית מהסף היום נתמך על ידי:
- החלטת וועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת (מאי 2011) לקביעת סף נמוך של 1 מיקרו וואט לסמ"ר לפי המלצת המהנדס רם דישון.
- דברי פרופ' סיגל סדצקי (מומחית אפידמיולוגיה, קרינה וסרטן וראש שירותי בריאות הציבור) לגבי תקני קרינה בתדרי רדיו מבוססי האפקט התרמי וללא כל משמעות בריאותית מוועדת הכנסת (יולי 2000).
- דברי פרופ' סטיליאן גלברג (ראש אגף מניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה) בוועדת החינוך בכנסת (פברואר 2014) כי הסף נקבע כסף אקוטי מחימום ולא מבוסס על אפקטים אחרים.
(הרחבה בסוף)
פריסת טכנולוגיה ו/או רשתות סלולריות ו/או אלחוטית, ללא התיחסות לדרישותינו, תביא לפגיעה באזרחים נוספים, לגידול קהילת הרגישים לקרינה, לנזק לכוח העבודה ולתפקוד כלכלי וחברתי.
ולסיום,
אתה מביע צער, כבוד השר אמסלם, על כי ברשתות החברתיות מופץ מידע בלתי מבוסס ומטעה לגבי טכנולוגית דור 5 ונושאים נוספים.
אכן, דור 5 אכן לא נפרס עדין ועוד לא התקיים מכרז להפעלתו.
עמותת 'רגישות לקרינה ישראל' נאבקת בשמועות הלא מבוססות ובמיתוסים סביב דור 5, אבל לצערנו, אתה ויועציך, מגביהים לב (שלא לומר מקשים לב) ולא מבינים את הסיבה האמיתית להתפשטות שמועות לא מבוססות אלו (שחלקן הזויות).
אולם..
לצערנו, אתה ויועציך שוכחים כי קשה מאד להבין את הצדדים הטכניים של התשתיות האלחוטיות והסלולריות, ריבוי התדרים והתקנים, שנכתבים בשפה מקצועית. רוב הציבור אינו מסוגל להבין זאת. אבל הוא בהחלט מבין שיש השפעות ביולוגיות ונזקים בריאותיים והוא אומר "די! עד פה!"
רוב הציבור משתמש בשם קוד "דור 5" כדי להביע התנגדות להוספת מקורות קרינה והתקנים אלחוטיים. שם הקוד "דור 5" מבטא חששות מנזקי הקרינה הבלתי מייננת, שהולכת ומתגברת מדי יום במרחב הציבורי (ופולשת למרחב הפרטי).
במקום לדחות ולבטל את טעויות הציבור ההדיוט, פיתחו את ליבכם והקשיבו לזעקתו.
במקום לרוץ "להרגיע" (או ללעוג לשמועות), לימדו את הנושא והקשיבו לרחשי הלב. פיקחו עיניים וראו כי הציבור לא רוצה להגדיל עוד את הקרינה אליו הוא נחשף – בין אם בעיבוי והרחבת טכנולוגיות ישנות ובין אם בהוספת טכנולוגיות חדשות. הבינו מה שרואה הציבור – הנפגעים רבים כבר היום וילכו ויתרבו.
הציבור זועק "דור 5" כשם קוד, שמשמעותו "מנהיגי ציבור, הגיע הזמן למלא את תפקידכם ולשמור עלינו."
הציבור מתחנן אליכם – אתם שמבינים בצדדים הטכנולוגיים ובתקנים מורכבים, אתם שעסוקים בפלפולים משפטיים – בבקשה שתקשיבו למדענים ולמומחים הרבים, שמזהירים מהסכנות.
בהתנגדות הגורפת ל"דור 5", מבקש הציבור שתאזינו לרופאים הרבים, אשר מצביעים על הנזקים הבריאותיים והתפקודיים שכבר אירעו מדורות קודמים בסלולר ומציוד אלחוטי.
הציבור זועק בדרישה שתתעמקו במחקרים עדכניים ותעצרו את הטירוף.
הציבור אומר "דור 5" ומתכוון "אנחנו לא רוצים עוד ציוד אלחוטי ועוד קרינה. די ! תנו לילדינו לגדול בסביבה בטוחה".
מכתב לכבוד השר דוד אמסלם -עמותת רגישות לקרינה ישראל 07.04.2020 (1)
כמובטח – הרחבות:
בכירי משרד הבריאות על דור 5
המלצת מהנדס האלקטרוניקה, רם דישון, התקבלה על ידי וועדת הפנים והגנת הסביבה במאי 2011. אולם, מאז לא אושרה על ידי השר בגלל גרירת רגליים של המשרד להגנת הסביבה. תקן זה אינו אידיאלי ולא מגן אך ישפר את המצב הקיים. קבלת תקן זה תצמצם פגיעה באוכלוסיה ותאפשר למגן ביותר קלות. נדגיש כי תקן זה לא מתאים לרגישים לקרינה.
מאז, עדכן המהנדס רם דישון את המלצתו לחשיפת ילדים לרמה מקסימלית של 0.2 מיקרו וואט לסמ”ר בעקבות המקרה בבית הספר "נגבה" בראשון לציון (הרחבה בסוף), כאשר עשרות ילדים פיתחו תסמינים של רגישות לקרינה ברמות חשיפה מתחת ל- 1 מיקרו וואט לסמ”ר.
(רם דישון הוא מהנדס אלקטרוניקה עם עשרות שנות ניסיון בהיבטים שונים של אנטנות, קליטה ושידור, הבטחת איכות ותקשורת סלולרית. משנת 2005 הוא פועל לצמצום חשיפת הציבור לקרינה הנפלטת מהאנטנות הסלולריות, בעקבות מקרים של פגיעות שראה בעצמו ומחקרים שנערכו בארץ על ידי דר' יוסי פרידמן ודר' זמיר שליט"א).
ציטוט מתוך פרוטוקול מס' 80 מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה, מיום 25.7.2000. בנושא "תקנים היוצרים קרינה אלקטרומגנטית בתדרי רדיו" דברי פרופ' סיגל סדצקי (מומחית אפידמיולוגיה, קרינה וסרטן, אשר השתתפה במחקר האינטרפון שמצא קשר בין סלולר לסרטן. פרופ' סדצקי היא כיום ראש שירותי בריאות הציבור) "התקנים שנקבעו ושכל הזמן מדברים עליהם הם תקנים שמתייחסים לאפקט התרמי. ושוב, כל הצד של החשש מפני ההשפעות המסרטנות בכלל לא כלול בתקן, וזאת נקודה שצריך להבין אותה. .. וצריך כל הזמן לזכור שהתקן לא דן בכלל בהשפעות המסרטנות האפשריות, ואם קיימות השפעות מסרטנות, התקן הזה לא מתייחס אליהן."
מידות ותקנים – הסבר לחברי הקהילה:
פי 10000 פחות זה 0.1 מיקרו וואט לסמ"ר (במד הקרינה CORNET ED88TPLUS הפופולרי בקהילת רגישי הקרינה זה 1 מילי וואט למטר רבוע).
פי 1000 פחות זה 1 מיקרו וואט לסמ"ר (במד הקרינה CORNET ED88TPLUS זה 10 מילי וואט למטר רבוע).
פי 100 פחות זה 10 מיקרו וואט לסמ"ר.
רוב הרגישים, שמוכרים לנו, מתחילים להגיב:
- בין קירות ברמה של 0.004 מיקרו וואט
- בשטח פתוח סביב 0.04 מיקרו וואט לסמ"ר
דוח ביואנישיאטיב הגדיר סף של 0.003 מיקרו וואט לסמ"ר בשנת 2012.
ניתן לדרג ולציין:
- חשיפה כרונית נמוכה מפי 10000
- חשיפה בשטח פתוח פי 1000 פחות
בדומה להצעתו של רם דישון, שהתקבלה בוועדת הגנת הסביבה בשנת 2011 ולא אושרה.(הוא הציע 1 מיקרו וואט וזה מה שהתקבל. אולם אחרי מקרה ההשפעות הבריאותיות והתסמינים בקרב תלמידי בית הספר נגבה, הצהיר רם דישון על 0.2 בחשיפה כרונית).
מה קרה בבית ספר "נגבה" בראשון לציון?
אנטנות הוקמו מול בית הספר. התלמידים וההורים לא היו מודעים לכך, אולם לאחר מספר שבועות החלו ילדים להתלונן על תסמינים (בעיקר כאבי ראש). ההורים לא היו מודעים לתסמינים של ילדים אחרים, רק לילדיהם ונתנו להם משככי כאבים. חלקם לקחו אותם לרופא ילדים. הרופא הערני, ד”ר בוריס בלר ז”ל קישר בין המקרים (כ- 30 מקרים שהגיעו אליו בסמיכות זמנים). דר' בלר ניסה להבין מה המקור והגורמים לתסמינים הדומים אצל ילדים כה רבים בזמן כה קצר.
דר' בוריס בלר ז"ל, רופא אחראי ומצפוני, חקר וגילה כי כל הילדים לומדים בבית הספר "נגבה" ויצא לסיור בשטח כדי להבין מה משותף. הוא היה הראשון שהבחין בקשר לאנטנות שהוצבו במרכז המסחרי מול בית הספר.
כאשר כ- 40% מהילדים, שלומדים בכיתות הפונות אל האנטנות, כבר סבלו מתסמינים, גילו ההורים כי לא רק הילד שלהם סובל אלא גם ילדים אחרים וכי מדובר בתופעה. רק אז החלו לאתר גורם סביבתי ולקשר את התסמינים להצבת האנטנות והחלו להאבק להסרתן.
לאחר למעלה משנה מיום הקמתן, הוסרה האנטנה. התסמינים חדלו או צומצמו אצל רוב התלמידים. כמה מהם נשארו רגישים לקרינה.
(באורט חולון, הוקמה אנטנה לפני למעלה מ- 20 שנים. בשנת 2018 הבינו ההורים כי לא רק הילד שלהם סובל מתסמינים וכי מדובר בתופעה רחבה. 19% מהילדים פנו לאבחון רפואי, וכ- 60% מהתלמידים סובלים מתסמינים של רגישות לקרינה. יותר תלמידים בכיתות הקרובות ביותר לאנטנה סבלו מתסמינים של רגישות לקרינה. המאבק הביא להשבתת הלימודים בבתי הספר התיכוניים באיזור).
אזכור מקרה "נגבה" בכתבה על רגישות לקרינה ב"ישראל היום" בשנת 2014
ואם כבר..
מתוך דיון בהסתדרות הרפואית על חשיפה למסכים ובריאות הילדים – כולל התיחסות (אגבית כי זה לא נושא הדיון) לסיכונים בריאותיים של הקרינה בכלל ודור 5 בפרט. כדאי להקשיב לדברי פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור ומומחית לאפידמיולוגיה, קרינה וסרטן – כולל התיחסותה להעדר יכולת לחקור השפעות ביולוגיות מספיק מהר כי הטכנולוגיה רצה (ללא בדיקות בטיחות). פרופ' סדצקי ציינה פעמים רבות כי לתקנים אין כל משמעות בריאותית!!
https://www.facebook.com/adit.m.12/videos/2930961520298770/?t=9