בפוסט קודם פירטתי איך (שוב) הצילה רגישותי הקיצונית לקרינה את שכני מתחלואה קשה, ו.. איך גם הילד (על הספקטרום) שגר ממול הפסיק לצעוק ולהשתולל. כשכתבתי על הקשר בין אוטיזם לקרינה בלתי מייננת (ועל דמנציה סביבתית – כמו במקרה שלי), למדתי כי ..
דר' ג'ורג' קארלו מצא קשר בין אוטיזם לחשיפה לקרינה בלתי מייננת ופיתח תיאוריה על המנגנון הביולוגי של פגיעת הקרינה בתאי הגוף, כולל שינויים לטווח ארוך במבנה הגנטי. במחקר שפורסם בכתב העת האוסטרלי לרפואה סביבתית, הזהיר דר' קארלו כי תקשורת אלחוטית יכולה להיות אחראית לעלייה הגוברת בשיעורי אוטיזם בקרב ילדים.
ואז נתקלתי במשפט מסקרן .. על דר' ג'ורג' קארלו ..
"באופן אירוני התעשייה האלחוטית היא זאת שהעלתה אותו ממעמד של אפידמיולוג אלמוני למדי, אם כי מכובד, למקום שבו הוא נמצא היום:
סמכות עולמית ולוחם בלתי נלאה נגד מי שבעבר היה מקור פרנסתו".
חזרתי וקראתי..
".. סמכות עולמית ולוחם בלתי נלאה נגד מי שבעבר היה מקור פרנסתו".
חיפשתי .. ואכן ..
דר' קארלו התייחס להונאה מדעית שנעשית על ידי תעשייית הסלולר
איתרתי את סיפורו של קארלו בכתבה בגרדיאן על הקשר הסיבתי בין הסלולר לסרטן, בעקבות מחקר NTP. (והנה כתבה נוספת של אותם כותבים אמיצים על ההונאה ה"מדעית" של תעשיית הסלולר)
בכתבת התחקיר של הרטסגארד ובואי מתואר מאבק תעשיית הסלולר על דעת הקהל בכוונה:
- לזרוע ספק במחקרים שמראים כי קרינת רדיו עלולה להזיק לבריאות.
- לקדם מחקרים שמראים שכביכול אין סכנה בשימוש בקרינה בלתי מייננת ולבסס תפיסה כי אין סכנה בשימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי.
מסתבר, כי זריעת ספק היא עוד מוצר של התעשייה הסלולרית והאלחוטית.
טום ווילר Tom Wheeler, נשיא CTIA (פורום חברות הטלקומוניקציה והאינטרנט) באותם ימים בחר בג'ורג' קארלו לניהול מחקר על בטיחות שימוש בסלולרי, בעקבות תביעה נגד חברת NEC בנוגע למקרה סרטן לאחר שימוש בסלולרי מתוצרתה. (ווילר הוא כיום ראש FCC – דוגמא אחת מיני רבות לקשרי תעשייה ורגולציה).
ולא סתם בחר ווילר דווקא בדר' ג'ורג קארלו, שהיה אפידמיולוג עם תואר במשפטים, ופרסם בעבר מחקרים עבור תעשיות שנויות במחלוקת בארה"ב (למשל מחקר שהראה כי יש "רק" סיכון קטן לשתלי סיליקון ומחקר שהמעיט בהתיחסות לרמות "נמוכות" של הכימיקל העיקרי ב"אייגנט אורנג'" – קוטלי העשבים הקטלניים שהושלכו על יערות וייטנאם וקמבודיה והרגו מאות אלפי אזרחים).
כך קיבל ג'ורג קארלו תקציב של 28.5 מיליון דולר למחקר ודיווח על התקדמותו ישירות לטום ווילר. ד"ר לואיס סלסין, מנהל אתר MICROWAVE NEWS, בדק את הנתונים והראה כי המחקר של קארלו התנהל באיטיות תוך כדי השתקת ביקורת בעזרת כסף.
הצוות של קארלו ביצע למעלה מ- 50 מחקרים וסקירה של מחקרים אחרים.
קארלו הירבה לתקוף את הנרי לאי, מדען שמצא כי קרינת רדיו בתדר 2.45MHZ וברמות שלא גורמות חימום ודומות לרמות חשיפה בשימוש בסלולרי – גורמת לשברים בדנ"א. קארלו אף דרש מנשיא האוניברסיטה, בה עבד הנרי לאי, לפטר אותו משום ש"עבר על פרוטוקולים מדעיים". (מחקר מ- 2011 – קטעי DNA פועלים כאנטנה לתדרים אלקטרומגנטיים)
אבל ..
במפתיע .. ב- 7 לאוקטובר 1999 שלח קארלו מכתב לבכירי התעשייה וציין כי מצא בעיות משמעותיות לגבי בטיחות השימוש בסלולר.
לדוגמא, כתב:
- “The risk of rare neuro-epithelial tumors on the outside of the brain was more than doubled…in cell phone users”; .. הסיכון לגידולים מחוץ למוח יותר מכפול במשתמשים סלולריים
- there was an apparent “correlation between brain tumors occurring on the right side of the head and the use of the phone on the right side of the head”; .. קורלציה בין גידולי מוח בצד ימין של המוח לשימוש בסלולרי בצד ימין
- "the ability of radiation from a phone’s antenna to cause functional genetic damage [was] definitely positive….” .. יכולת הקרינה מטלפון סלולרי לגרום לנזק גנטי בהחלט אפשרית
קארלו קרא לראשי התעשייה לידע את הציבור לגבי הסיכון בשימוש בסלולר ולסגת מטענתם כי השימוש בסלולר ובציוד אלחוטי בטוח.
טום ווילר מיד השמיץ את קארלו בכלי התקשורת, בתעשייה ובקרב מקבלי ההחלטות. ובמטרה לזרוע ספק בממצאים של קארלו, טען כי:
- קארלו לא סיפק את המחקרים ל- CTIA כפי שהתחייב
- המחקרים לא עברו ביקורת עמיתים ולא פורסמו בספרות מדעית
אולם .. קארלו עדכן את טום ווילר לאורך כל התקופה על התקדמות המחקרים, שעברו גם ביקורת עמיתים ועמדו להתפרסם בספרות המדעית.
(טום ווילר ביקש שדבריו לא יפורסמו בכתבה, מלבד המשפט: "הצהרתו החוזרת (של טום וולר) היא כי הוא מקבל הכוונה מדעית מה- FDA, שלדבריו, הוא שפסק כי מכלול הראיות המדעיות לא קושר בין הסלולר לבעיות בריאות" )
בפברואר 2000 הורשה קארלו להציג את המחקר, בכנס של התעשייה, אבל רק בחדר צדדי בפני 70 מראשי התעשייה, ללא נציגי תקשורת. שני שומרים ליוו אותו לחדר. כ- 10 דקות לאחר שהחל להציג את הממצאים, טום ווילר קטע את דבריו, הודה לו והורה לשומרים ללוותו למונית. השומרים השגיחו כי קארלו המופתע יעזוב את המתחם באופן מיידי, בלי לדבר עם עיתונאים.
בשנים שלאחר מכן, חזרו מחקרים אחרים שוב ושוב על ממצאי מחקרו של ג'ורג קארלו.
ב- 2011 הכריז המכון הבינלאומי לחקר הסרטן כי קרינת רדיו היא מסרטן אפשרי בבני אדם.
מאז ממשלות בריטניה, צרפת וישראל פרסמו אזהרות חזקות על שימוש סלולרי על ידי ילדים.
ג'ורג קארלו תהה אם יחס התעשייה אליו היה שונה לו נבדקה בטיחות הטלפונים הסלולריים לפני שיווקם לציבור – לפני שהרווחים האפילו על המדע. לדבריו, טום ווילר ובכירי התעשייה החליטו להגן על התעשייה ולא על הצרכנים.
במאמר מודגש כי הכותבים, הרטסגארד ובואי, לא עוסקים בסיכוני השימוש בטלפון סלולרי וציוד אלחוטי, אלא באופן בו התעשיות הסלולריות מפעילות קמפיין ממושוך שנועד לשכנע את הציבור כי הסלולרי בטוח לשימוש. ואכן, הקמפיין מצליח – כמעט כל הבוגרים במערב משתמשים בסלולריים. ובכל העולם 3 מכל 4 אנשים השתמשו ב- 2018 בסלולר. שימוש שגדל במהירות מדי שנה. התעשייה הסלולרית היא אחת התעשיות הגדלות בקצב המהיר ביותר ואחת מהתעשיות בעלות מחזור המכירות הגדול ביותר בעולם (440 מיליארד דולר ב- 2018).
הכותבים משווים את התנהלותם להונאות תאגידיות קודמות ולהסתרת נזקים מהציבור – לדוגמא:
- בכירי תעשיית הטבק עודכנו כי העישון קטלני על ידי חוקרים מטעמם כבר ב- 1960
- בכירי תעשיית הדלקים עודכנו על ידי חוקרים מטעמם כבר בשנות ה-1980 כי שריפת דלק, גז ופחם תורמת לאסונות ולעלייה בטמפרטורה.
באופן דומה, קארלו חשף כי בכירי התעשייה עודכנו על ידי החוקרים מטעמם כי הסלולרי גורם לסרטן ולנזק גנטי.
תעשיית הטבק ותעשיית דלקי מאובנים המשיכו להסתיר את סיכוני העישון, הזיהום ומשבר האקלים.
(וכך היה גם בנושא האסבסט, עופרת בדלק/ צבעים/ צעצועים/ צנרת, תלידומיד, זיהומי מים, קישון, כור, מפרץ חיפה, וכיום במשבר התרופות האופיאטיות בארה"ב שהוגדרו כ"פסוידו-התמכרות פסיכולוגית" להמשך שיווק משככי כאבים חזקים וממכרים ובכך גרמו להתמכרויות ולהמתת דור של צעירים מתאוות בצע קפיטליסטית ועוד)
מכתב האזהרה מסיכוני הקרינה ששלח קארלו לבכירי התעשייה האלחוטית-סלולרית ב- 1999 מזכיר לנו:
- מזכר שהועבר ב-12 בנובמבר 1982 למנהלי חברת הדלק אקסון ובו הסבר כי שריפת דלקים עלולה להביא להתחממות סביבתית ולעלייה של 3 מעלות עד ל- 2100.
- מזכר "ספק הוא המוצר שלנו" מחברת הטבק Brown & Williamson בתגובה למתנגדי העישון ב- 1969 שהסביר כי הטלת ספק היא דרך לבסס מחלוקת ברמה ציבורית, כדי להרגיע את הצרכנים המעשנים..
צילום מתוך המזכר הציני של חברת הטבק ..
כמו בהונאות והסתרות פושעות של התעשיות במאבקי הדלקים, עישון, אסבסט, עופרת ועוד .. כך גם בכירי תעשיית הסלולר והציוד אלחוטי בחרו לא לפרסם את המידע, שחשפו החוקרים מטעמם, על הסכנות האפשריות של מוצריהם. תעשיות אלו השקיעו מיליונים בפרסומים כי המדע בצד שלהם, השמיצו את המבקרים כמתחזים, והרגיעו את הציבור כי אין סיבה לחשוש, בעזרת מומחים "מטעם".
בדומה לרופאים שגויסו להרגיע את הציבור כי אין סכנה בעישון (ואף להיפך, עישון הומלץ לחולי ריאות כ"מרחיב סימפונות" – התיחסות ההסתדרות הרפואית לרופאים ששירתו חברות טבק, וכתבה על שימוש חברות התרופות ברופאים – מגפת האופיואידים)
כך אצלנו.. פרופ' איתן פרידמן הוא מכחישן אהוד על התעשייה המזהמת לכל גווניה
למתעמקים – פירוט התנהלות התעשייה כפי שתיעד דר' קארלו באתר החוקר שחיתות והנאות מדעיות
התעשייה הסלולרית והאלחוטית פעלה ופועלת כמו תעשיות העישון והדלקים, כדי למכר את הציבור לשימוש במוצריהם.
חברות הסיגריות הוסיפו ניקוטין למוצריהם שהפכו ממכרים יותר וחברות הסלולר והאלחוטי מעסיקות מומחי התנהגות, מדעני מוח ופסיכולוגים בתכנון המכשירים הניידים, כך ששימוש בהם ובאפליקציות יגרום להפרשת דופמין ויתרום להתמכרות ולשימוש מקסימלי. (ויש התמחות בטיפול בהתמכרויות חדשות אלו – תעשייה חדשה נולדה).
נקפוץ לתחקיר ב- THE NATION של הרטסגארד ובואי
מתחקיר זה עולה כי תעשיית הסלולר גם העתיקה אותם יחסי ציבור, שעיקרם כי אין לתעשייה צורך לנצח בויכוח מדעי לגבי בטיחות, אלא להטיל ספק ולתחזק את הויכוח. אי וודאות מספיק כדי להרגיע צרכנים ולהדוף דרישות לרגולציה או תביעות משפטיות שיפגעו ברווחים.
זה מודגם נפלא בקומדיה "תודה שעישנתם"
המשך הויכוח תלוי באי הסכמת כל המדענים. כפי שהיה במאבקי העופרת, האסבסט, הדלקים והעישון, עד שלא נערמות גופות בכמויות מבהילות – התעשייה ממשיכה להכחיש ולהטיל ספק, מתוך תאוות בצע צינית, ותוך התעלמות מטובת הציבור ומבריאותו.
תעשית הסלולר והאלחוט מנהלת "משחקי מלחמה", כפי שהוגדר בתצהיר של מוטורולה מ- 1994 – משחק התקפה ומשחק הגנה. מימון מחקרים ידידותיים לתעשיה, לצד תקיפת מחקרים שמעלים שאלות. קידום מדענים ידידותיים לתעשיה בגופי מחקר ויעוץ בינלאומיים כמו ארגון הבריאות העולמי, לצד הכפשת חוקרים שדעותיהם מפריעות לאינטרסים של התעשייה.
מימון מחקרים ידידותיים הוא חלק מרכזי במשחקי המלחמה של התעשייה, במטרה ליצור רושם כאילו המדע אכן נחלק בשאלה. ובכל פעם שמחקר חושף קשר בין קרינה בלתי מייננת או סלולר לסרטן, י"מומחי התעשייה" מיד מצטטים מחקרים שמראים מציאות אחרת. זו היתה התגובה ל:
- מחקרו של קארלו ב-1999
- מחקר האינטרפון ב- 2010
- אחרי פרסום ממצאי מחקר ה NTP ב-2016 ובפרסום הסופי ב- 2018
"סה"כ הראיות המדעיות לא מספקות סיבה לדאגה" הרגיע ג'ק רוואלי, חוקר ודירקטור לקיימות באגודת GSMA (Jack Rowley) בתגובתו לתוצאות מחקר האינטרפון.
הנרי לאי, הפרופסור שקארלו ניסה להביא לפיטוריו, סקר 326 מחקרים על בטיחות קרינת רדיו וסלולר, שהושלמו בשנים 1999 – 2005. לאי מצא כי 56% מהם חשפו השפעה ביולוגית של קרינה סלולרית, בעוד 44% לא מצאו אפקט ביולוגי. לכאורה, הקהילה המדעית חלוקה בנושא. אבל .. לאי פילח את המחקרים לפי מקורות המימון (עצמאי מול מימון תעשיה) ולאחר פילוח זה נמצא כי:
- 67% מהמחקרים העצמאיים מצאו השפעה ביולוגית מקרינת טלפונים סלולריים.
- 28% מהמחקרים במימון התעשייה מצאו השפעה ביולוגית.
ממצאים אלה חזרו שוב בניתוח של Environmental Health Perspectives מ- 2007 שהראה כי הסיכוי שמחקר שמומן על ידי התעשייה "ימצא" השפעות ביולוגיות ונזקים בריאותיים קטן פי 2.5 בהשוואה למחקר עצמאי. הממ.. מענין .. הנה צילום מהמאמר
מסקנה – ניתוח ממצאים ממחקרי השפעות בריאותיות על קרינה אלקטרומגנטית חייב להתייחס גם למקור המימון.
(אגב, בסקר ספרות מדעית שעשה הנרי לאי עלה כי 72% מהמחקרים הנוירולוגיים ו- 64% ממחקרים על DNA מצאו השפעה ביולוגית ברורה של קרינה בלתי מייננת).
רק גוף אחד לא הוטה על ידי המחקר של חברות הסלולר – חברות הביטוח. הן מגנות על האינטרס הכלכלי שלהן וחקרו היטב את האמת (אני יודעת, בעוונותי הייתי מנהלת מחלקת מחקר של קבוצת מגדל בשנות ה- 90. חברות ביטוח מחשבות סיכונים היטב כדי לא להפסיד). התחקירנים לא הצליחו למצוא אפילו חברת ביטוח אחת שתמכור פוליסות נגד תביעות נזקים מקרינה מטלפונים סלולריים. בכיר בחברת ביטוח ציין כי בזמן התחקיר נדונו 24 תביעות נזיקין בבתי משפט (סכום פיצויים מבוקש 1.9 מיליארד דולר אמריקאי). שופטים שרואינו לתחקיר אישרו זאת, כולל שופט איטלקי שסירב לקבל מחקר שמומן על ידי התעשייה בדיונים בתיק דומה.
אבל .. התעשייה ממשיכה לטשטש את נושא בטיחות המכשירים הניידים והתקני הקרינה. וכידוע.. כבר עברה לשלב מסוכן עוד יותר "האינטרנט של הדברים" IOT .. שכלל לא נבדקה בטיחותו ומשווק כמנוע צמיחה משמעותי, כי האינטרנט של הדברים לא יחבר אנשים דרך סמרטפונים, אלא יחבר מכשירים ש"ידברו" בעצמם, מעל הראש שלנו (ודרך הגוף שלנו). כלי רכב אוטונומיים, מכשירי חשמל ביתיים חכמים, רכיבי ערים חכמות .. אפילו חיתול של תינוקות יודיע מתי יש להחליפו (ויקרין את התינוק) .. מאד נוח ובמהירויות גבוהות יותר ויותר .. כך זה נמכר לציבור
טשטוש דעת, כמו כשמכרו לציבור עופרת רעילה בדלק (שהשפעות הקשות למוח ידועות מימי האימפריה הרומית והיסטוריונים רבים אומרים כי גרמה למפלתה) .. כדי שמנוע הרכב לא ינקוש והמנועים יגדלו ויאפשרו מהירות .. וואו, מה זה חשוב שזה יתרום למגיפות אלצהיימר, פרקינסון, אוטיזם, "שיגעון" ומוות
לאחר בחינה של אסטרטגית זריעת הספק שמפעילה התעשיה נגד מדענים ומחקרים המראים סיכון בחשיפה לקרינה, עברו הכותבים לתיאור איך נציגי התעשיה מסתננים לגופי המחקר והרגולציה ואף למוסדות שלטון בארה"ב ואת השפעתה האידירה של התעשייה על גופים אלה ועל חיי כולנו.
האינטרנט של הדברים, כידוע, דורש שדרוג של טכנולוגית דור 4 לדור 5. כך תגדל משמעותית חשיפת האוכלוסייה לקרינה הסביבתית (הגוברת בהתמדה כבר שנים). כך כתוב בעצומה שנחתמה על ידי 236 מדענים מהעולם שפרסמו למעלה מ- 2000 מחקרים משמעותיים בתחום הקרינה. זאת לפי ג'ו מושקוביץ, דירקטור המרכז לבריאות המשפחה והקהילה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שהיה ממפיצי העצומה. ובדומה למה שהתרחש לגבי הטלפונים הסלולריים, טכנולוגיות דור 5 מוחדרת לשוק ללא בדיקות בטיחות מקדימות.
העדר הוכחה חד משמעית כי הטכנולוגיה מזיקה לא אומר שהטכנולוגיה בטוחה !
כאשר יש ספק אין ספק, אומרים המומחים – זו מהות עיקרון הזהירות המונעת. זה עיקרון פרימום נון נוקרה (ראשית, הימנעו מגרימת נזק) בשבועת הרופאים.
ולמרות זאת, תעשית הסלולר מצליחה למכור לעולם כשל לוגי בעבור נזיד עדשים.
בטיחות הטכנולוגיה האלחוטית שנויה במחלוקת מתחילתה של תעשיה זו. משך 3 עשורים, מיליארדי אנשים ברחבי העולם מהווים שפני ועכברים בניסוי ענק על הציבור כולו. ניסוי בבריאות, ללא קבוצת ביקורת וללא נטרול משתנים מתערבים. .. מוכרים לכולם טלפונים סלולריים ומעודדים שימוש נרחב, מגיל צעיר ביותר (כולל בייבי-סנס והתקני וויפיי וקרינת רדיו לתינוקות, וחשיפת עוברים בבטן אמהותיהם) .. ורק בעוד עשורים יבינו אם זה גרם לתחלואה קשה .. סרטן או נזק ל- DNA, מוטציות גנטיות, אלצהיימר ואוטיזם, הפרעות קשב, בעיות קרדיולוגיות ועוד ..
והאמת שקשה יותר ויותר להבין את הקשר כי כולם מוקפים בקרינה גבוהה מאד, גבוהה מדיי עבור תאי הגוף – 24/7 .. והתעשייה ממשיכה ותמשיך לטעון שהנזקים והתחלואה יכולים לנבוע מגורמים אחרים, אכן.. כשלא עורכים ניסוי מבוקר, במציאות המורכבת (ומרובת מזהמים שנמצאים באינטראקציה) אין דרך לנטרל משתנים.. וכך ניתן להמשיך להתחמק ממסקנות כואבות ומאחריות.
משך עשורים אלה, חסמה תעשית הסלולר- אלחוט הבנה של ממצאי המדע, בסיוע רשויות וסוכנויות ממשל שהעדיפו רווחים על בריאות הציבור. ולצערנו, גם בסיוע של עיתונאים וגופי חדשות, שכשלו בחקר האמת עליו הם חתומים. במקום לידע את הציבור מה הקהילה המדעית חשפה.. משתפת העיתונות פעולה עם ההסתרה, התעתוע ובלבול הציבור – כך מושגת "הרגעה" המשרתת תאוות בצע.
משך עשורים מתבע ניסוי ענק בבריאות הציבור כולו. ניסוי שמתנהל על כל האוכלוסייה ללא הסכמת הנבדקות והנבדקים, בניגוד לכל אמנה ותפיסה אתית. ובנוסף, מטה התעשיה תוצאות, משמיצה חוקרים ומחקרים, מפיצה שקרים ויוצרת ספינים ומעוותת תפיסות. זה נעשה בעזרת מקבלי החלטות ופוליטיקאים חסרי הבנה או מושחתים ועיתונאים חסרי עמוד שדרה.
את המחיר נשלם כולנו. חלקנו (כמו חברי קהילה זו) כבר משלמים אותו בגדול.
חוסר הוכחה חד משמעית שהטכנולוגיה מזיקה לא אומר שאין סיכון. כך אמרה דר' אנני ססקו, Dr Annie Sasco, מנהלת אפידמיולוגיה למניעת הסרטן במכון הצרפתי הלאומי לבריאות ומחקר רפואי (לשעבר), בכנס על סרטן בילדים ב- 2012. (הרצאתה לאחר מחקר NTP בכנס NIH 2018)
ככל שגיל תחילת השימוש הסלולרי נמוך יותר, הסיכון גבוה יותר, הסבירה ססקו. לדבריה, קיים צורך דחוף במאמץ חינוכי ליידע הורים, פוליטיקאים, עיתונות וכלל הציבור על מצבם היחודי של ילדים אשר מושפעים יותר מהקרינה.
למבוגרים ולילדים, קרינה אלחוטית עלולה לגרום לסרטן בדרכים עקיפות שאינן ברורות עד הסוף. לא ישירות. קרינה אלחוטית הודגמה כפוגעת במחסום דם מוח (BBB), שהכרחי להגנה על המוח מפני כימיקלים רעילים – מתהליכים בגוף ומהסביבה (למשל מזיהום אוויר ומעישון פסיבי).
נמצא כי קרינה אלחוטית מתערבת בשכפול DNA, שידוע כמקדם וגורם מוכח לסרטן.
הסיכון גדול הרבה יותר לילדים כי הגולגולת שלהם דקה וסופגת יותר קרינה, בהשוואה למבוגרים. ולילדים יש יותר שנות חיים עם הרבה יותר חשיפה מצטברת לקרינה, שהולכת ונהיית גבוהה.
התעשיה משפיעה על עולם המדע, על מוסדות הרגולציה והממשל
תעשית הסלולר והאלחוט מטשטשת ומבטלת דאגות לגבי בטיחות התקני קרינה בלתי מייננת ובמיוחד סלולר (וגם וויפיי).
רשות התקשורת הפדרלית (FCC) קבעה תקינה ב- 1966 לרמות בטיחות המבוססת על "שיעור ספיגה ספציפי" SAR – specific absorption rate . טלפונים סלולריים נדרשו לא לעבור רמת SAR של 1.6 וואטים לקילוגרם של משקל גוף, או פחות. ב- 2013 הודיעה האגודה האמריקאית לרפואת ילדים ל- FCC כי הנחיות אלו לא מתחשבות ברגישות המיוחדת ובדפוסי שימוש של נשים בהריון וילדים. FCC סרבה לעדכן את התקן.
FCC נענית לרצונות התעשיה ללא הרף, כמו היתה ארגון שבוי. כך טוען העיתונאי מורם אלסטר בדוח של מרכז אדמון ספרא לאתיקה באוניברסיטת הרווארד מ- 2015. "התעשיה שולטת ב- FCC ברשת קשרים ומוקדי כוח שמגיעים עד לקונגרס, לוועדת הקונגרס המפקחת ודרך לוביסטים" כתב אלסטר.
אלסטר ציטט מאתר CTIA דברי שבח ל- FCC על "המגע הקל של הרגולציה" ( FCC הוא הרגולטור של התעשיה הסלולרית והאלחוטית בארה"ב). ואכן, FCC מאפשרת ליצרני טלפונים לבדוק בעצמם רמות SAR, ללא בדיקות חיצוניות של גורם עצמאי. יצרנים לא נדרשים להציג רמות SAR על אריזת הטלפונים הניידים. ולא מעט תחקירים מצאו רמאות מצד החברות בתחום זה.
תופעת הדלתות המסתובבות מאפיינת קשר בין גופי ממשל לתעשיות. מעברים וחילופי תפקידים מחזקים יחסים קרובים בין תעשיית הסלולר ואלחוט לבין FCC. כאמור, טום ווילר עבר מתפקידו כראש CTIA (בשנים 1992 -2004) לתפקיד יו"ר FCC (בשנים 2013 – 2017). מרדית אטוול בקר שניהלה את FCC בשנים 2009 – 2011 הפכה לנשיאת CTIA בשנת 2014 (ועד היום).
השפעה על מוסדות הממשל מבטיחה לעצמה התעשיה הסלולרית- אלחוטית בעזרת תרומות ( 26 מיליון דולר למסעות בחירות ב- 2016, 87 מיליון דולר על שתדלנות בשנת 2017, לפי המרכז לפוליטיקה אחראית).
טשטוש והשתקת נושא הבטיחות של מכשירים פולטי קרינה בלתי מייננת הוא מוטיב חשוב ומתמשך, כיון שהמחקר ממשיך ונמצאים ממצאים קשים מאד ש"מפריעים" לתעשייה. חלק גדול מהמחקר מגיע מחוץ לארה"ב. אולם, גם הסניפים האירופיים והאסייתים של תעשית הסלולר והאלחוט הצליחו "לנהל משברים" ולערוך "משחקי מלחמה" מול מדענים וחוקרים, שלא הוכשרו ליח"צ ומלחמות תקשורת (רק שואפים לחשוף אמת ולהציל את הציבור ובריאותו). ראשי התעשייה בכל העולם מתאמים הצפת כיסוי עיתונאי כדי לעוות את תפיסת הציבור לגבי כשלים בבטיחות המוצרים והמחקרים הרבים המצביעים על נזקי הקרינה לבריאות.
וזה מתקדם, בגלל תאוות הבצע חסרת הגבולות .. אנו בעיצומה של פריסת דור 5 – טכנולוגיה שכלל לא נבדקה השפעתה על הבריאות ובטיחותה.
לדברי חוקרים, ניסויים בטכנולוגיה זו לא מאושרים בועדות אתיקה כי "אינה בטוחה" (כפי שמציינת דר' יעל שטיין בקטע הוידאו הבא). עם זאת, טכנולוגיה זו מיושמת בימים אלה על כל הציבור, ללא הסכמה ל"ניסוי" לא מבוקר זה. זאת, למרות נזקי הקרינה הבלתי מייננת הידועים והמוכחים והתנגדויות מומחים ..
לדוגמא, דר' יעל שטיין מהדסה עין כרם, דר' דברה דיוויס ודר' קווין מוטוס – מתוך "המפצח" עם אושרת קוטלר 2018
דוגמא להתערבות בארגון הבריאות העולמי
ארגון הבריאות העולמי החל מחקר על ההשפעות הבריאותיות של קרינת אלקטרומגנטית ב- 1996 בהתאם להכוונה של ד"ר מיקל רפוצ'לי, ביופיזיקאי אוסטרלי. רפוצ'לי טען בטופס ויתור הסודיות כי הוא עצמאי מהשפעות התעשיה, אולם מוטורולה מימנה את המחקר. כאשר היה רפוצ'לי ראש תכנית המחקר לקרינה אלקטרומגנטית של ארגון הבריאות העולמי, העבירה מוטורולה 50000$ לשנה למעבידו הקודם של רפוצ'לי – בית החולים המלכותי של אדלייד. בית החולים העביר סכום זה לתוכנית המחקר של ארגון הבריאות העולמי. כאשר חשפו עיתונאים את שיטת התשלום העקומה הזו – רפוצ'לי הכחיש כי היה בכך כל דופי וטען כי מוטרולה לא שילמה לו ישירות.
התשלום של מוטורולה צורף לתרומות ומימון אחר מהתעשיה, דרך פורום חברות הסלולרי והאלחוטי שהסתכמו ב- 150000$ לשנת 1999 עבור קבוצת המחקר של רפוצ'לי בארגון הבריאות העולמי.
ו .. כצפוי .. רפוצ'לי השתתף בניסוח הצהרת ארגון הבריאות העולמי כי חשיפה לשדות אלקטרומגנטים מתחת לרמות המומלצות על ידי ההנחיות הבינלאומיות לא גורמת לשום השלכה בריאותית.
שני איגודי מסחר של טכנולוגיה אלחוטית תרמו 4.7 מיליון דולר ל- מחקר האינטרפון שיזם ארגון בינלאומי לחקר הסרטן, (IARC – תת גוף של ארגון הבריאות העולמי) ב- 2000. סכום שהיווה כ- 20% מסך 24 מיליון דולר תקציב המחקר. במחקר השתתפו 21 מדענים מ- 13 מדינות שבדקו קשרים אפשריים בין שימוש בסלולר לשני סוגים נפוצים של סרטן:
- גליומה.
- אקוסטיק נוירומה.
הכסף הועבר במנגנון שנקרא "חומת אש", אשר נועד למנוע השפעה של תאגידים על מימון IARC. לא ברור אם חומת האש יעילה. "המממנים מהתעשיה יודעים איזה מדענים מקבלים מימון. המדענים יודעים מי מספק את המימון" הסביר דריוס לסזינסקי, פרופסור לכימיה ביולוגית באוניברסיטת הלסינקי.
התעשיה לא מרוצה ממחקר האינטרפון, שמצא כי המשתמשים ה"כבדים" (דיברו יותר מ- 27 דקות ביום משך 10 שנים) בטלפון סלולרי היו בסיכון יתר של 80% לפתח גליומה. הממצא הראשוני היה 40% סיכון יתר, אבל תוקן ל- 80% בשל טעות בקבוצת הביקורת. מסקנת המחקר היתה כי למשתמשים שברשותם טלפון סלולרי יותר מ- 10 שנים בעלי סיכון יתר של כ- 120%. אולם, המחקר לא גילה גידול בסיכון למשתמשים בציוד סלולרי פחות זמן או שדיברו פחות מ- 27 דקות ביום, ולא נראה קשר למנינגיומה.
מסקנות המחקר פורסמו ב- 2010,. דוברים מהתעשיה הנמיכו את משמעות התוצאות בעזרת מדענים "מטעם", מומחים לשינוי עמדות שמצאו דרכים ליצור ספינים ולומר חלקי אמת בדרכים יצירתיות, שמעוותת את משמעותם ומבלבלת את הציבור:
Interphone’s conclusion of no overall increased risk of brain cancer is consistent with conclusions reached in an already large body of scientific research on this subject
"מסקנת האינטרפון כי סך הכל אין גידול בסיכון לסרטני מוח עקבית עם מסקנות שכבר הגיעו אליהם גוף גדול של מחקר מדעי על הנושא" אמר ג'ון וולס, סגן הנשיא ליחסי ציבור של CTIA (ארגון חברות הסלולר-אלחוט והאינטרנט בארה"ב). "סך הכל" אומר כי חלק ממחקרי האינטרפון לא מצאו סיכון יתר, "סך הכל" משמש להתעלמות ממחקרים שהראו קשר וסיכון יתר. ספין והטעיה אלה בעזרת ניסוח מתפתל בלבלו גופי חדשות רבים. וכך, תיעוד מחקר האינטרפון הרגיע את משתמשי הסלולר, במקום להדאיג אותם, שהרי המחקר מצא קשר חד-משמעי לגידולים סרטניים (ומי מהם גולשים/ מדברים פחות מ- 27 דקות ביום?).
למשל, WALL STREET JOURNAL הכריז כי "מחקר טלפונים סלולריים מעביר מסר פרוע (לא ברור) לגבי הסיכון לסרטן". “Cell Phone Study Sends Fuzzy Signal on Cancer Risk” ואילו כותרת BBC הכריזה "אין הוכחה לסיכון לסרטן מהסלולרי" – “No Proof of Mobile Cancer Risk”. .. כן כן, כך עושים ספינים ומטשטשים ממצאים מדאיגים.
כך, 4.7 מיליון דולר מכספי התעשיה לארגון הבריאות העולמי השיגו תמורה משמעותית במאי 2011, כשארגון הבריאות העולמי כינס מדענים בליון שבצרפת כדי לדון בסיווג הסיכון לסרטן בחשיפה לקרינת רדיו מהסלולרי. התעשייה קיבלה נציגות של 3 מחבריה כמשקיפים בדיונים, ויותר מזה – שני מומחים שמשכורתם מגיעה מהתעשיה השתתפו בקבוצת עבודה שדנה בסיווג הקרינה ומומחים נוספים מטעמה הוזמנו לייעץ לקבוצת עבודה זו.
המהנדס ניילס קוסטר הצהיר כי קבוצת המחקר שלו קיבלה מימון ממספר מכונים ותאגידים ממשלתיים ומדעיים. אבל אחרי שכתב סיכום לממצאי WHO עבור THE LANCET ONCOLOGY הירחון הוציא תיקון שמתאר בצורה רחבה יותר את ניגוד העניינים של קוסטר. שם צוינה קבלת תשלום מפורום יצרני הסלולר, מוטורולה, אריקסון, נוקיה, סמסונג, סוני, GSMA וחברת הטלקום הגרמנית DFUTSCHE TELEKOM. ולמרות כל זאת, קוסטר השתתף בכל ימי הדיונים.
בתחקיר THE NATION הראו גם כיצד תוקפים מדענים שמראים סיכוני בריאות, מתעלמים וממשיכים בפריסת רשתות אלחוטיות.
התעשיה הובילה קמפיין נגד לנהרט הרדל, אונקולוג שבדי שהיה בקבוצת הבדיקה של IARC. מחקריו של הרדל מצאו עלייה בגליומה ואקוסטיק נוירומה במשתמשי סלולרי לאורך זמן. מחקריו היוו ראיות חזקות בקבוצת הבדיקה של IARC. הרדל הרגיז את התעשיה כבר ב- 2002, כשטען כי ילדים לא צריכים להשתמש בסלולר. שני מדענים הקשורים לתעשיה פרסמו מיד, יחד עם הרשות השבדית לקרינה, מאמר ביקורת על המחקרים של הרדל – ג'ון ד. בויס וג'וזף ק. מקלוגלין מהמכון הבינלאומי לאפידמיולוגיה, שהעניק "תמיכה משפטית" ו"יעוץ תאגידי" לתעשיה. לדוגמא, באותם ימים סיפק המכון הבינלאומי לאפידמיולוגיה שירות עד מומחה למוטורולה בתביעה לגבי גידול מוח.
בליון לא קיבלה התעשייה את התוצאה הרצויה לה, אבל צמצמה נזקים. חלק מהחברים בקבוצת העבודה טענו כי יש להגדיר קרינת רדיו ברמה 2A, "כנראה מסרטן בבני אדם", אבל קבוצת העבודה הצליחה להסכים רק על הגדרה של 2B, מסרטן אפשרי. תוצאה שהפסיקה את הטיעון כי אין ראיות מדעיות מבוססות שהסלולריים מסוכנים. ג'ק רוואלי מאיגוד התעשיה GSMA אמר כי "האינטרפטציה צריכה להיות מבוססת על משקל סך כל הראיות" "interpretation should be based on the overall balance of the evidence”. הביטוי "סך כל" שוב שימש להקטנת המחקר המדעי המשמעותי שלא תאם את האינטרסים של התעשיה.
מדענים שמומנו על ידי התעשיה לחצו על עמיתיהם, סיפר דריוס לסזנסקי, שהיה חבר בוועדת העבודה של IARC בליון. לסזנסקי היה עוזר פרופסור בבית הספר לרפואה של הרווארד כשנתקל בלחץ כזה לראשונה. ב- 1999 רצה לחקור השפעת קרינת רדיו ברמות גבוהות מרמות SAR מותרות על ידי הממשל, בהנחה שאולי רמות או רלבנטיות יותר לחשיפה בעולם האמיתי. כאשר הגיש את הצעת המחקר, טורפד הרעיון על ידי מאיס שוויצקור, ג'ו אלדר וסי-קי צואו, מדענים שעבדו עבור מוטורולה. לסזנסקי ציין כי זה היה חזיון רגיל בפגישות מדעיות. בכל מקרה בו דיווח מדען על השפעות ביולוגיות ברמות SAR מעל הרמות המותרות על ידי הממשל, המדענים המוזכרים שפעלו עבור התעשיה, ביחד או לחוד, קפצו אל המיקרופון כדי לגנות ולהכפיש את התוצאות.
שנה לאחר מכן, מחקר שלסזנסקי הגדיר כ"משנה משחק" גילה כי גם כשהטלפון פולט קרינה ברמות מותרות (באירופה מותרת חשיפה של 2W/Kg), החשיפה עלולה להביא לשיאי קרינה גבוהים פי כמה מהתקן המותר, בנקודות מסוימות בעור, ובתאי דם (שם רמות הקרינה הגיעו ל40W/Kg). כלומר, תקן הבטיחות הרשמי העלים חשיפה לרמות גבוהות עד פי 20 , בנקודות חמות. אבל מדענים במימון תעשיה חסמו כל הצעה למחקר של השפעות בריאותיות אפשריות במקרים כאלה.
"ידוע כי אם תוצאות המחקר מראות שיש השפעות לקרינה, זרם המימון נפסק" כתב ד"ר דריוס לסזנסקי במאמר מ- 2011. רשות הבטיחות לקרינה הגרעינית בפינלנד, בה עבד לסזנסקי שנים ארוכות, הפסיקה את המחקר על השפעות ביולוגיות של טלפונים סלולריים ושחררה אותו מתפקידו לאחר שנה.
לפי מדענים מעורבים, יתכן שארגון הבריאות העולמי ישקול מחדש את הגדרת הסיכון לסרטן הנגרם מקרינה סלולרית. ארגון הבריאות העולמי אמר לכתבי THE NATION כי לפני החלטה יסקור את הדוח הסופי של מחקר NTP – הסוכנות לחומרים מסוכנים (של ממשלת ארה"ב) . תוצאות הביניים שדווחו על ידי NTP ב- 2016 תמכו בהגדרת הקרינה הנפלטת מטלפונים סלולריים "כנראה מסרטן" ואפילו "מסרטן ודאי".
מחקר האינטרפון השווה בין הרגלי השימוש של אנשים שחלו בסרטן, לאלה שלא חלו. מחקר ה NTP חשף עכברים וחולדות לקרינת טלפונים סלולריים ועקב אחריהם כדי לראות אם הם יחלו או לא.
"יש אפקט מסרטן" הכריז רון מלניק, שתכנן את מחקר NTP. חולדות זכרים, שנחשפו לקרינה מטלפונים סלולריים, פיתחו הרבה יותר סרטניים. אותו אפקט לא נראה בנקבות. לחולדות שנחשפו לקרינה היה שיעור ילודה נמוך יותר, שיעור מוות בלידה גבוהה יותר, ויותר בעיות לב מאשר אלו שבקבוצת הביקורת. האפקט המסרטן התקיים רק בחלק קטן יחסית של החולדות, אבל אחוז "קטן" זה מתורגם למספרים גדולים בבני אדם "בגלל המספר הגבוה במיוחד של אנשים שמשתמשים בציוד תקשורת אלחוטי, אפילו עלייה קטנה מאוד בשיעור התחלואה…עלולה להיות בעלת השלכות רחבות על בריאות הציבור" סוכם במחקר ה- NTP.
אבל .. בסיקור התקשורתי של המחקר, כתבים המגבים את התעשיה השתמשו בספין המוכר של "צריך עוד מחקר".
"ברצינות, הפסיקו עם הדיווח הלא אחראי על טלפונים סלולריים וסרטן" דרשו כותרות VOX.
"אל תאמינו להייפ" טען וושינגטון פוסט. Newsweek סיכם בפסקה אחת את ממצאי המחקר והקדיש את שאר המאמר לטיעונים מדוע יש להתעלם מהתוצאות.
לקראת ביקורת עמיתים ניכר היה שראש התוכנית מנסה להנמיך את משמעות הממצאים. NTP שחררה אזהרה לציבור כשפורסמו התוצאות הראשוניות ב- 2016. אבל בשחרור סופי של אותן תוצאות, ג'ון בוצר, החוקר הבכיר הכריז "אני לא חושב שזה מצב סיכון גבוה", כיון שבמחקר חשפו חולדות ועכברים לרמות קרינה גבוהות יותר מהרמות האופייניות למשתמשי הסלולר.
סלסיין (עורך אתר Microwave News) טען כי הנסיגה של ה NTP נובעת ממנהיגות חדשה בארגון – מנהל לשעבר בחברות תרופות, בריאן ברידג', מושפע מלחץ רפובליקנים הידידותיים לבעלי העסקים והתעשיה, לחץ מהצבא האמריקאי שמערכות הנשק שלו מבוססות על קרינה אלחוטית ואידיאולוגיה אנטי מדעית של ממשל טראמפ. כותבי המאמר שאלו אם המדענים בביקורת העמיתים של המחקר יאמצו את המסקנות האמביוולנטיות שלו או ישנו אותן (המאמר נכתב לפני סיום ביקורת העמיתים שהמליצה להחמיר במסקנות המחקר).
הראיות המדעיות שטלפונים סלולרים בפרט וטכנולוגיה אלחוטית בכלל, עלולים לגרום לסרטן ולנזק גנטי אינן מוחלטות, אבל הן רבות, מתרבות ומתגברות עם הזמן.
בניגוד לרושם העולה מסיקור התקשורת – 90% מכ- 200 מחקרים במאגר הנתונים הרפואי של המכון הלאומי לבריאות על השפעות חמצוניות של קרינה סלולרית (שגורמות לתאי הגוף להשיל אלקטרונים. עקה חמצונית שעלולה להוביל לסרטן ולמחלות רבות) מצאו השפעה משמעותית. זאת, לפי סקר ספרות מדעית של פרופ' הנרי לאי. 72% מהמחקרים הנוירולוגיים ו- 64% ממחקרים על DNA מצאו השפעה.
נחישות התעשיה הסלולרית-אלחוטית לגבי "האינטרנט של הדברים" , למרות הגידול האדיר בחשיפה לקרינה, מעלה את הסיכונים לבריאות הציבור. שידור בתקנים של 5G ינוע רק למרחקים קצרים (תדרים גבוהים לא יכולים לעבור מכשולים כמו קירות ועצים) ולכן, אנטנות מוקטנות יותקנו בצפיפות (כל 100-150 מ') כדי להבטיח כיסוי וחיבוריות. מאות אלפי אנטנות, אולי מיליונים, בארצות הברית לבדה, הבהיר מוסקוביץ, חוקר מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה. "אנשים יהיו בתוך אמבטיה של קרינה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע".
חלק מהמדענים ואנשי האתיקה מתיחסים ל"גישת הזהירות המונעת" – לא נדרשת הוכחה חד משמעית של סיכון כדי להגביל טכנולוגיה. אם הראיות מוצקות מספיק והסיכון גדול, עקרון הזהירות המונעת קורא לעיכוב פריסת אותה טכנולוגיה, עד שמחקרים נוספים ישפכו אור על ההשלכות הבריאותיות. עצומה של מדענים מנסה לגרום לרגולטורים ממשלתיים לאמץ את עקרון הזהירות המונעת לגבי הטכנולוגיה של דור 5 בסלולר התקנים הקיימים "מגנים על התעשיה…לא על הבריאות" מציינת העצומה, שממליצה על עיכוב וביטול הפריסה (של 5G) עד שסיכונים אפשריים לבריאות האדם והסביבה יחקרו באופן מלא על ידי חוקרים עצמאיים שאינם מהתעשייה.
אין אפשרות לומר בוודאות כמה משתמשים בטכנולוגיה אלחוטית יחלו בסרטן או יפתחו בעיות נוירולוגיות, פשוט לא יודעים. ובכל זאת, מקבלי ההחלטות והתעשייה ממשיכים כאילו ידוע שהסיכון נמוך. בינתיים עוד ועוד אנשים, כולל ילדים ומתבגרים רבים, מתמכרים לטלפונים סלולריים. מעבר לטכנולוגית דור 5 כבדת הקרינה נחשב כעובדה, כפי שהתאגידים האלחוטיים אוהבים.
דר' קארלו מתמקד משנות ה- 2000 במניעת נזק עתידי מטכנולוגיית הטלפונים הניידים. הוא מנהל מאבק בשם "היוזמה האלחוטית הבטוחה" ופונה למעצבי מדיניות, במטרה לשכנעם לתכנן מחדש תשתיות טלפונים ניידים ולפתח טכנולוגיות מיגון.
יוזמת "טכנולוגיה אלחוטית בטוחה" מציעה צעדים מעשיים להפחתת רמות גלי רדיו בסביבה:
- שינוי תשתיות. רוב השידורים מאנטנות הטלפונים הניידים לא משודרים לניידים אלא לאנטנות אחרות. חיבור אנטנות באמצעות כבלים אופטיים עם קיבולת גבוהה שתוריד את רמות הרקע הנוכחיות של גלי הרדיו בסביבות 85%.
- הקמת רשת אנטנות מקומיות בעצומה נמוכה, והתקנת מיגון לאנטנות אלו להפחתת הנזק הביולוגי.
- שימוש בטכנולוגיות מיגון בטלפונים הניידים.
- מערכת של שדה הרעש פולטת באופן אקראי שדות מגנטיים בעוצמה נמוכה, המתחברים לגלי הרדיו, וכאשר האות מגיע לתא, הוא לא יוצר תהודה עם הריסים שעל הממברנה. התועלת הבריאותית של הוספת 'רעש' אלקטרו-מגנטי לאותות המיקרוגל נראו לראשונה בבדיקות מעבדה ב- 1997 (Bioelectromagnetics, 1997; 18: 422-30), אך תעשיית הטלפונים הניידים מתעלמת מהנתונים.
- מכשיר שדה-הרעש המוביל בשוק הינו Extradia Wi-Guard. הוא משלב את טכנולוגיית שדה-הרעש בתוך הבטריות של הטלפון.
דברים אלה נסמכים על מאמר של Tony Edwards מהירחון WDDTY גיליון 18 מס' 9 דצמבר 2007, בשם Brain waves: the autism link .
מחקר של פרופ’ רוני זגר, מכון ויצמן, 2017 – השפעת שדות מגנטים החל מ- 1.5 מיליגאוס על תאים חיים
סיווג ארגון הבריאות העולמי של שדות מגנטיים בתדר נמוך כמסרטן אפשרי בבני אדם מ- 2001
מחקר לגבי סרטן בילדים – (1979) Wertheimer & Leeper
Feychting & Ahlbom 1993 – מחקר לגבי סרטן בילדים בשבדיה
מחקרים נוספים בדף סיכום מאתר www.powerwatch.org.uk – לדוגמא, http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp#elfemf
מנגנונים ביולוגים בחשיפה לקרינה בתדר נמוך
ילד מעיד על בעיות הלב שלו שהחלו בעקבות חשיפה לקרינה בלתי מייננת
(מחקר אחד מתוך רבים על השפעות נוירולוגיות של וויפיי בקרב צעירים)
כאב ראש ודימום מהאף – תסמינים של ילדים הדורשים בירור
מדוע הקרינה מסוכנת לילדים – מוח ורקמות של ילדים סופגים יותר קרינה
"נדליק סלולר ונראה מה זה עושה להם" – על ניסויים והתעללות בילדים רגישים לקרינה
קרינה סלולרית ומוח האדם – סיפור בתמונות
הסבר מנגנון הפגיעה במערכות הגוף
לרשימת פרסומיה של דר' חבס באתר הספריה הרופאית של NIH
(סיכום מחקרים על השפעות בריאותיות של קרינה בעברית)
לפרסומים של דר' מגדה חבס באתר הספריה הרפואית
רגישות לקרינה – התיחסויות באתר של דר' חבס
זיהום אלקטרומגנטי ורגישות לקרינה – דר' מגדה חבס
כמה רגישים לקרינה יש – דר' יעל שטיין ופרופ' אולה יוהנסון
מהם תדרי ביניים IF